Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Projekt o životě goril 'Odhalení' zvítězil v soutěži Wildscreen

2. 11. 2006 - PRAHA [Radio Praha]

-logo Wildscreen-
-logo Wildscreen-
Trochu jiná reality show "Odhalení" zvítězila v prestižní soutěží Wildscreen, která je pokládána za obdobu Oscarů pro přírodovědecké filmy a projekty. Účastníci show nyní podporují své kolegy v divoké přírodě. Z výtěžku projektu je podporována záchranná stanice v kamerunském Limbe a další aktivity.

RichardS reality show Odhalení přišel Český rozhlas ve spolupráci s pražskou zoo. Svůj život však před kamerami neodhalovali lidé, ale gorily nížinné. Šestnáct kamer sledovalo gorilí rodinku, kterou tvořili samec Richard a jeho partnerky Shinda, Kijivu a Kamba. Ti soutěžili o 12 chutných melounů. Na nejmladší gorilku mládě Moju se cena ještě nevztahovala, nedosáhla totiž gorilí plnoletost, ale právě o ní se na internetu nejvíc diskutovalo, říká ředitel stanice Leonardo Miroslav Bobek.

"Odhalení byla trochu jiná reality show, která začala v době, kdy tady byl boom reality show typu Big Brother. Šlo o to, že jsme dali kamery do pavilonu goril v pražské zoologické zahradě. Hráli jsme si na reality show, ale především šlo o to, přiblížit život goril, hledat spojitosti mezi lidmi a gorilami, protože jsou to tvorové nám nesmírně blízcí."

Získali jste prestižní ocenění. O jakou cenu se jedná a jaké má postavení ve světě? "Té ceně se říká Divoký Oscar, ve skutečnosti ovšem tou cenou je soška pandy. Tvrdí se, že v oblasti přírodovědných filmů a projektů má tato panda stejnou váhu jako Oscar ve filmovém průmyslu. Jde o cenu z festivalu Wildscreen, který probíhá jednou za dva roky v Bristolu a my jsme tu cenu dostali v kategorii interaktivních projektů."

Jaká byla konkurence? "Bylo tam přihlášeno tuším asi 250 filmů ze 45 zemí. Byli tam všichni významní producenti tohoto typu dokumentů nebo projektů ať už Nacional Geographic, BBC nebo třeba Discovery. Nás potěšilo už to, když jsme se v této konkurenci dostali do finále a vlastně jsme vůbec nečekali, že bychom mohli vyhrát."

Jaký je další osud reality show Odhalení? "My jsme Odhalení postupně transformovali na projekt na pomoc gorilám, což znamená, že se snažíme získávat prostředky na to, abychom třeba podporovali záchrannou stanici v kamerunském Limbe a na další aktivity. Současně ovšem neopouštíme ty pražské gorily. Právě nyní znovu zahajujeme internetový přímý přenos z jejich pavilonu."

Mimochodem gorilí rodinka se opět rozroste. Na začátku příštího roku bude mít potomka nejstarší gorila Kamba, která do zoo nedávno přišla a druhého potomka porodí Kijuvu. Richard se tedy opravdu činí. Pět hodin záznamu ze života této rodiny představuje DVD Odhalení, které vyšlo na jaře a reprezentovalo nás na soutěži v Bristolu. Na prvním disku jsou magazíny o dění v pavilonu, které odvysílala Česká televize, na druhém například pohádky o mláděti Moje, profily "soutěžících" goril i medailonek vítěze Richarda.

"Právě i výtěžek z tohoto DVD jde na pomoc africkým gorilám a kromě toho nyní také vychází knížka gorilích pohádek."

Jak uvedl Miroslav Bobek, odhalení mělo veliký úspěch. Na internetu ho denně sledovaly desítky tisíc lidí a informace o parodii na reality show obletěla celý svět. Televizní záběry převzala například Fox News a další desítky světových televizí.


Zdeňka Kuchyňová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz