Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace zablokovalo vchod ministerstva životního prostředí

6. 11. 2006
-red- [Econnect] -


-Foto Václav Vašků- Dnes ráno postavili aktivisté před vchodem do budovy ministerstva dřevěnou ohradu. Blokáda je reakcí na návrh Národního alokačního plánu, který předpokládá navýšení emisí oxidu uhličitého o čtvrtinu. Zástupce Greenpeace přijal ministr Kalaš, který přislíbil prověření údajů a informoval o vzniku pracovní skupiny, ve které zasednou také zástupci nevládních organizací.

Aktivisté Greenpeace dnes ráno prkny a trámy zatloukli hlavní vchod do budovy ministerstva životního prostředí. Na dřevěnou konstrukci umístili nápis „Zrušeno pro nečinnost“ a „Nechrání klima, ale znečišťovatele“. Blokáda je reakcí na rozhodnutí ministerstva, které minulý týden předložilo návrh tzv. Národního alokačního plánu (NAP) emisí oxidu uhličitého (CO2) pro léta 2008 – 2012. Návrh plánu předpokládá zvýšení českých emisí CO2 oproti skutečným emisím roku 2005 o čtvrtinu. Smyslem plánu má být přitom podle směrnice Evropské unie jejich snižování. Greenpeace zmíněné rozhodnutí hodnotí jako rezignaci MŽP na ochranu klimatu.

"Toto ministerstvo se zjevně rozhodlo přestat chránit klima a začít chránit znečišťovatele. A my si myslíme, že dvě ministerstva průmyslu, z nichž jedno předstírá, že je ministerstvem životního prostředí, nepotřebujeme," konstatoval dnes vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.

Jana Rovenského během akce přijal ministr Petr Jan Kalaš, který se k akci vyjádřil následovně: "Informoval jsem dnes zástupce Greenpeace o tom, že vznikla pracovní skupina, která prověří transparentnost a reálnost předložených dat. Na základě její práce je možno – pokud se objeví nové, relevantní argumenty – přistoupit k případným úpravám návrhu alokačního plánu. Členy pracovní skupiny budou samozřejmě i zástupci ekologických organizací a průmyslu. Vysvětlil jsem, že je potřeba brát v úvahu nejrůznější faktory – například průmyslovou tradici českého hospodářství. Především je potřeba motivovat průmysl ke zvyšování energetické účinnosti, úsporám energií a investicím do nových, čistých technologií."

Do konce listopadu se k předloženému návrhu NAP může vyjádřit veřejnost. Poté o něm rozhodne vláda. Poslední slovo má však ve věci Evropská komise, která musí rozhodnutí vlády potvrdit.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz