Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

NZH: Celosvětové obchodování s emisemi bude až v roce 2010

8. 11. 2006
Hugo Charvát [EcoMonitor] -


-foto: Ian Britton, Freefoto.com- Dohodu o boji proti změnám klimatu, která by měla tvořit pevný základ pro mezinárodní obchodování s povolenkami na emise oxidu uhličitého, se již čtyři roky nedaří uzavřít. Prohlásil to šéf Rámcové úmluvy OSN o změnách klimatu (UNFCC) na zasedání v keňském Nairobi.

Obchodování s povolenkami by mělo snížit objem vypouštěných emisí skleníkových plynů, které doprovázejí růst bohatství i moderní styl života. Celosvětový trh by měl umožnit státům, které produkují příliš mnoho emisí, nakoupit si kredity na jejich vypouštění u zemí, které prostředí neznečišťují. Systém obchodování by měl také snížit náklady na omezování emisí, které podle odborníků bude muset být skutečně velmi rozsáhlé. Jenže dohoda o omezování znečištění se projednává již čtyři roky, řekl první den konference OSN o změnách klimatu ředitel Rámcové úmluvy OSN Yvo de Boer agentuře Reuters.

„Zklamání je zcela na místě,“ řekl de Boer. „Jde to velmi pomalu. Problém je, že řada států je v konfliktu zájmů, a to hned v několika rovinách.“ Podle ředitele UNFCC se například státy, které těží ropu, bojí limitů na emise skleníkových plynů a obyvatelé malých ostrovů se bojí, že jejich domovy zaplaví moře, jehož hladina v důsledku klimatických změn stoupá. Rozvojové země zase chtějí nejdříve vyřešit problém chudoby, který je trápí, a až pak řešit něco, jako jsou klimatické změny. Úmluva OSN také dohlíží na obchodování mezi bohatými a chudými státy, a tak by měla spojovat různé systémy obchodování s emisními povolenkami. Ty zatím fungují v Evropské unii a očekává se, že podobný systém bude i v USA, Austrálii a dalších zemích. „Myslím, že je čas, abychom začali s účtováním,“ řekl de Boer. Podle něj průmyslové země chtějí, aby byla cena povolenek zcela jasná do roku 2010. Dohoda o obchodování však nezačne platit dříve než v roce 2012.

Za prvních devět měsíců roku 2006 vzrostl trh s emisními povolenkami na téměř 22 miliard dolarů, dosáhl tak hodnoty o více než polovinu vyšší než v roce 2005, kdy to bylo jen 11 miliard dolarů. Obchoduje především Evropská unie, jejíž systém ETS je vzorem pro světový trh. Celosvětově je největším obchodníkem Velká Británie, která stojí za téměř polovinou všech nákupů od chudých zemí. Na druhou stranu evropský systém obchodování kritizují ochránci životního prostředí s tím, že politici jsou příliš benevolentní k těžkému průmyslu, a tak limity nejsou dostatečné. Například podle Steva Sawyera z Greenpeace je potřeba investovat do čistých technologií, jinak se celé obchodování stává záležitostí pro spekulanty.

„Je potřeba říct, že jsme skutečně na začátku,“ říká Peter Koster, výkonný ředitel Evropské klimatické burzy (ECX). „V tuto chvíli běží obchodování na regionálních trzích v Evropě, v USA a na Dálném východě. Bude to trvat několik let, možná desetiletí. Ale jednoho dne budou nakupujících a prodávajících miliardy.“

Podle článku Gerarda Wynna New Zealand Herald 07. 11. 2006.
Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz