Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Německo zpřísnilo chov tzv. kožešinových zvířat

8. 11. 2006 - PRAHA [Svoboda zvířat / Econnect]

-foto-
-foto-
V Německu bylo přijato nařízení, které by mělo sloužit ke snížení utrpení zvířat chovaných na kožešinových farmách. V dalších zemích Evropské unie byla přísná pravidla přijata již v předchozích letech. Tento fakt je vnímán i jako signál pro další členské země, aby přijali přísnější právní předpisy k ochraně zvířat chovaných pro kožešiny. Česká republika byla za současné normy kritizována Výborem pro zdraví a welfare zvířat při Evropské komisi již v roce 2001.

Německá spolková rada schválila 3.11. 2006 nařízení zpřísňující podmínky chovu tzv. kožešinových zvířat. Ve Spolkové republice Německo funguje v současnosti více než 26 chovů norků a několik stovek chovů činčil. Ročně je zde pro kožešiny usmrceno kolem 200 000 norků (ca. 6% celosvětové produkce) a okolo 20 000 činčil (ca. 2,5% celosvětové produkce).

V současné době jsou v nich chovné podmínky prokazatelně zvířatům nevyhovující, nejen v Německu, ale ve většině členských zemí EU, včetně České republiky. Např. dvěma norkům má stačit prostor o rozměrech 35 x 90 cm a dvěma dospělým liškám 1,5 x 1 m. Klece, ve kterých jsou tato zvířata umístěna, jsou vybaveny velmi spoře a zvířatům neumožňují projevit jejich přirozené chování.

Německé nařízení stanovuje, že do půl roku musí být chovy vybaveny pro všechna zvířata stálými a tepelně izolovanými skrýšemi a klece vybaveny vhodnými předměty k odreagování zvířat; do 5 let musí být zvětšena rozloha ustájení, např. pro norky na minimálně 3 metry čtvereční, pro lišky minimálně 12 metrů a pro činčily min. 1 metr; konečně v poslední fázi s horizontem 10 let mají být změněny podlahy ustájení na pevné s možností např. hrabání, pro norky plavání, speciální vybavení klecí apod.

Přijetím tohoto nařízení, na než se čekalo několik let, byl učiněn další významný krok k redukci chovů tzv. kožešinových zvířat v Evropě. V rámci EU dosud chybí předpisy, upravující podmínky pro chovu tzv. kožešinových zvířat. "Absence standardů je dána zejména značným vlivem chovatelů tzv. kožešinových zvířat a obchodníků s kožešinami. Ti se brání jakýmkoli zpřísněním podmínek chovů, které by vedly ke zvýšení nákladů" konstatuje koordinátor kampaně "Proti Srsti" Tomáš Popp.

Proto musí jednotlivé členské země nacházet vlastní cestu, jak problém nevyhovujících chovů "kožešinových" zvířat řešit. Například ve Švédsku platí pro lišky přísné normy, které znamenaly rychlý zánik všech tamních chovů; podobné normy přijala Itálie pro chovy norků. Nizozemsko schválilo zákaz chovů lišek a činčil, Velká Británie zakázala z etického hlediska všechny chovy zvířat pro kožešiny, podobně jako v roce 2004 Rakousko.

Česká republika, mající v současnosti zhruba 20 větších chovů norků, fretek, lišek a činčil, přijala také vlastní předpis pro chov tzv. kožešinových zvířat. "Ten však v podstatě kopíruje současný stav, který v roce 2001 podrobil kritice Výbor pro zdraví a welfare zvířat (SCAHAW) při Evropské komisi. Tyto chovy označil, z hlediska welfare (životní pohody) zvířat, za nevyhovující" shrnul Popp.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související komentáře

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz