Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Chystá se vydání sborníku Krajinou pochybností z Ekologických dnů Olomouc

10. 11. 2006 -, Econnect/Sluňákov

-foto-
-foto-
Sborník textů “Krajinou pochybností” zachycuje úvahy hostů z programu festivalu Ekologické dny Olomouc z roků 2005 a 2006. Po šestnácti letech se tak poprvé mohou lidé seznámit s texty mnoha autorů, kteří přijeli do Olomouce ke společné poradě mezi sebou i diváky. Mezi autory příspěvků budou například biolog Jan Zrzavý, duchovní Ivan O. Stampach, matematik Ivan M. Havel, geolog Václav Cílek, novinář Tomáš Feřtek, a další. Přílohou bude DVD se záznamem vystoupení některých autorů. Sborník vyjde v březnu příštího roku.

Úvodní slovo má Michal Baroš vedoucí střediska ekologické výchovy a předseda sdružení Sluňákov. "Příspěvky sborníku vytvářejí podivuhodnou a pestrou krajinu. Krajinu, kterou je možno poznávat a prožívat, pokud opustím prošlapané cesty vlastní mysli. To jsou udusané dálnice bezmyšlenkových a automatických běžných dnů. Sejdu li z bezpečí, které mi poskytují, jsem nucen zpomalit, opatrně a v pochybách našlapovat na dosud nepoznanou půdu. Někdy i zastavit, přemýšlet. Přešlapovat na místě v touze objevit něco kouzelného, svým způsobem svátečního," uvádí Michal Baroš v připravovaném sborníku.

Již zveřejněný je esej Václava Cílka (viz související odkazy), v němž se vyznává ze vztahu k Olomouci: „To co lze Olomouci oproti Praze závidět, je něco, čemu Bohuslav Blažek říkal pleť města. Míním tím omítky. To je vždy nesmírně příjemné vidět otlučené nebo šedé omítky, případně několik vrstev omítek. Spíše metafyzické vysvětlení, lépe pozorování, je to, že, když máte ty otlučené omítky, vytváří to obrazy, které tam sice nejsou, ale vy si je neustále konstruujete. Známe to například z Boudníkových informelů. A také představa, že v těch zdech jsou zaklety příběhy.“

Součástí sborníku bude DVD s filmovým dokumentem Hledání ekologického myšlení (Tomáš Škrdlant, 75 minut, ČR 2006): Volná a svévolná koláždění na Ekologických dnů Olomouc v letech 2005 a 2006. Film, kterému nebudete rozumět, ale nabídne vám impulsy k vlastnímu hledání. Jen v pochybnostech se ozývá otázka po smyslu. Scénář, režie, kamera, střih: Tomáš Škrdlant. Zvuk: Petr Šoltys, Rešerše a spolupráce na scénáři: Lenka Ovčáčková. Ve filmu mluví v tomto pořadí: Zdeněk Kratochvíl, Jan Keller, Václav Koubek (ten zpívá), Zdeněk Neubauer, David Storch, Jan Zrzavý, Václav Bělohradský, Stanislav Komárek, Miloš Šejn, Václav Cílek, Jiří Sádlo, Jiří Zemánek a svým způsobem Ariónova kašna.

Sborník vyjde v březnu příštího roku a je možné si ho již nyní zamluvit ve Středisku ekologické výchovy Sluňákov.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz