Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Desková hra Cesta z ghetta přibližuje studentům život v sociálním vyloučení

10. 11. 2006
-red- [Econnect/Člověk v tísni] -


Členové vaší rodiny se narodili nebo propadli do reality chudinského ghetta a vy je z něj chcete dostat! Cesta z políčka na políčko kopíruje skutečnou cestu z ghetta. Nikdo v něm nechce žít a kdo může, rychle z něj utíká. Bojuje se o životní prostor, trochu soukromí, ale především o omezené prostředky všeho druhu. Brzy se začnete chovat podobně jako obyvatelé ghett – racionálně v rámci možností, které život v ghettu nabízí. Jak z ghetta ven?

Obecně prospěšné společnosti Společnost tady a teď a Člověk v tísni vydaly v rámci projektu Polis deskovou hru Cesta z ghetta, která je primárně určena pro studenty středních škol a gymnázií. Hru Cesta z ghetta je možné využít k aplikaci průřezových témat ŠVP multikulturní výchova a osobnostní a sociální rozvoj. Její téma souvisí s učební látkou občanské výchovy, základů společenských věd (především psychologie, sociologie a politologie), zeměpisu (sociální geografie) i dalších, především společenskovědních předmětů.

Hra simuluje život obyvatel, kteří žijí v tzv. sociálně vyloučeném prostředí neboli v sociálním ghettu. Každý hráč hraje za „svoji“ rodinu a snaží se ji z ghetta vyvést. Cesta z ghetta je nejenom modelem snahy o odchod z domu pro „nepřizpůsobivé“ někde na okraji města, ale i metaforou psychické připravenosti na opuštění tohoto prostředí. Hráči se během hry prakticky potýkají se situacemi a problémy, které vyplývají jednak ze soužití s ostatními obyvateli ghetta a jednak z toho, jaký vliv má na jejich život například jednání úřadů či ostatních obyvatel města. Cílem hry je připravit co největší počet členů rodiny na odchod z ghetta, přičemž jde o to přinést hráčům jak faktické informace o problematice sociálního vyloučení, tak zprostředkovat prožitek života v ghettu z hlediska samotných jeho obyvatel.

Hra je časově náročná (cca 120 min), proto se nejlépe hodí do seminářů, blokového vyučování či na různé výjezdové akce (např. turistické kurzy, vícedenní exkurze apod.). Jedna hra je pro 5 hráčů, z toho důvodu počítáme s distribucí více kusů do jedné třídy/školy.

Cesta z ghetta představuje příležitost, jak netradičním způsobem žákům přiblížit netradiční téma, kterému se školní osnovy prakticky nevěnují. Pochopení způsobu chování lidí žijících v sociálním vyloučení je důležitou kompetencí, která studentům pomůže předcházet možným budoucím konfliktům. Hra slouží i k rozvoji dalších kompetencí, se nimiž pracují uvedená průřezová témata, jako například vcítění se do situace jiných lidí, nebo respektování rozdílných přesvědčení.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz