Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Památka posledního medvěda připomíná současnou ochranu šelem

13. 11. 2006 - PRAHA [Hnutí Duha / Econnect]

-Medvědí kámen, foto: Střední škola elektrotechnická Hluboká nad Vltavou-
-Medvědí kámen, foto: Střední škola elektrotechnická Hluboká nad Vltavou-
Před stopadesáti lety byl na Šumavě zastřelen poslední český medvěd. Jako připomínka bude zítra spuštěna medvědí sekce webových stránek Šelmy.cz, provozovaných Hnutím Duha. Tento týden bude zaháje také každoroční akce dobrovolnických hlídek, které mají za úkol střežit zejména vlky a rysy před pytláky. Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha stojí na cestě návratu divokých šelem do naší přírody stále celá řada překážek. Kromě pytláctví je automobilová doprava, nelegální myslivecké odstřely a poškozování jejich přirozeného prostředí.

Přesně 150 let uplyne zítra (14.11.) ode dne, kdy byl zastřelen poslední šumavský medvěd. Ale Hnutí Duha varovalo, že ačkoli dnes už platí přísná ochrana, velké šelmy u nás ohrožuje pytláctví. Poslední medvěd – přesněji medvědice – padl nedaleko Želnavy. Během lovu, kterého se zúčastnilo více než 100 lidí, ji zastřelil místní lesník Johann Jungwirth. Dnes na tomto místě na naučné, tzv. Medvědí stezce v národním parku stojí pomníček.

Na většině území Čech byli medvědi vyhubeni mnohem dříve, už v průběhu 17. a 18. století. Hlavním důvodem bylo rozsáhlé kácení v lesích i přímé pronásledování lovci. Na Moravě se udrželi déle: poslední medvěd padl roku 1893 u Hukvald.

Hnutí Duha v úterý odpoledne spustí nové webové stránky o největších evropských šelmách: www.selmy.cz/medved. Jediným místem v České republice, kde se dnes medvědi pravidelně vyskytují, jsou Beskydy. Přirozeně se sem rozšířila slovenská populace. Přitom vhodné podmínky by šelmy měly také na dalších místech republiky, včetně Šumavy a Jeseníků. Správa národního parku upustila od návrhů návratu medvědů na Šumavu, které někteří odborníci zvažovali začátkem devadesátých let.

Naopak úspěšně se na Šumavu vrátili rysi. Vzácných koček zde žije několik desítek. V posledních letech byli na obou stranách Šumavy nalezeni také čtyři mrtví vlci, které zabili pytláci nebo srážky s auty, a řada jejich stop.

Pytláci ohrožují populace všech velkých šelem. Ze čtrnácti rysů, která správa šumavského národního parku označila vysílačkou, už osm beze stopy zmizelo a bylo patrně zastřeleno. Počet ilegálních odstřelů se u nás za posledních dvacet let odhaduje na více než 500 kusů. V anonymní anketě pracovníků Akademie věd dvacet z dvou set dotázaných myslivců z oblastí výskytu šelem (jihozápadní Čechy, Beskydy, Jeseníky) přiznalo, že ilegálně zastřelili rysa ostrovida.

Hnutí Duha organizuje na Šumavě a v Beskydech hlídky speciálně vyškolených dobrovolníků, jež mají pytláctví zabránit. Odborníci přitom poukazují na to, že právě viditelná přítomnost většího počtu osob, které v horách případné pytláctví sledují, může sehrát preventivní roli. Účastnit se může kdokoli – přijet lze na několik dní nebo třeba i na měsíc. Zájemci se mohou přihlásit online na www.selmy.cz.

Šíření šelem, zejména vlků a rysů, je důležité pro udržení únosné výše populací a zdraví spárkaté zvěře. Přemnožení jeleni a srnci spásáním semenáčků poškozují především listnaté lesy a brání jejich přirozené obnově. Jaromír Bláha, vedoucí programu Lesy Hnutí Duha, řekl: „Medvědi se do našich se do našich hor vracejí jen s obtížemi, přestože místa vhodná pro jejich život stále existují. Vážnou překážou stále zůstává ilegální lov, rozdělování krajiny velkými silnicemi a také pokračující destrukce biotopů. Dobrovolnické hlídky v Beskydech a na Šumavě mají za úkol pytláky odradit. Rok od roku také přibývá lidí, kteří se ke spolupráci hlásí, takže můžeme hlídky posílit.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz