Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Technoparty CzechTek 2004 ukončil masivní policejní zásah

4. 8. 2004 - Tomáš Tetiva, Econnect

Policejní zásah ukončil v úterý 3. srpna největší českou freeparty CzechTek 2004. Ta se konala na louce u obce Boněnov na Tachovsku od pátku 30. července a o víkendu se na ní sjelo zhruba 50 soundsystémů a navštívilo ji na 15 tisíc účastníků. Tato ojedinělá a nekomerční akce se v České republice konala již po jedenácté. K násilnému ukončení technoparty dal pokyn dosavadní ministr vnitra a současný premiér Stanislav Gross.

Policejní jednotky dorazily v pondělí podvečer k Boněnovu a uzavřely příjezdové cesty tak, aby šlo z areálu pouze odjet. Podle svědků přijela desítka policejních dodávek se zapnutými majáky a další vozy s policisty. Zhruba dvě stovky těžkooděnců začalo areál prohledávat a zabavovat část techniky, čímž vyprovokovali reakci návštěvníků technoparty. "Zabavili jsme šest mixážních pultů a poté se vzedmula vlna odporu účastníků," řekla mluvčí policie Jolana Číhová. Policisté potom proti davu mladých lidí, kteří na ně pokřikovali a házeli po nich klacky a kameny, použili slzný plyn. Několik policistů bylo údajně lehce zraněno a několik osob zasažených slzným plynem museli ošetřit lékaři. Policie později dala návštěvníkům techoparty ultimátum, aby během úterního dopoledne prostor vyklidili.

Před polednem na místě zůstala zhruba tisícovka aut a kolem tří tisíc technařů. Poté, co v poledne vypršelo ultimátum, najely na okraj louky policejní dodávky a vodní děla. Potom napochodovala na louku zhruba tisícovka těžkooděnců, kteří začali vytlačovat poslední zbytky technařů z louky a zabavovat aparaturu. Během hodiny nakonec demonstrace policejní síly způsobila, že na místě zůstalo pouze několik stovek lidí a zhruba 150 aut. Naposledy opustili účastníci největší sound systém, z něhož se během dopoledne jako z jediného linula ještě hudba. Během dne policisté zabavili 17 mixážních pultů, šest elektrocentrál a dvě vodní dýmky.

K dramatickému policejnímu zákroku došlo poté, co údajný nájemce pozemků, na nichž se CzechTeku konal, podal dvě trestní oznámení na neznámou osobu z řad policie a také na organizátory technoparty. Soukromému zemědělci Liboru Lúdikovi se nelíbilo zejména to, že policisté nezasáhli v okamžiku, kdy se začali účastníci akce sjíždět na pozemky, které obhospodařuje v ekologickém režimu. Policisté podle něj postupovali pasivně a rezignovaně. Technoparty podle zemědělce ničí vegetaci a půdu kontaminují ropné produkty. Libor Lúdik odhadl škody na miliony korun a navíc se obává, že přijde o statut ekologického pozemku a tím i o možnost jeho dalšího nájmu.

"Pan Lúdik, respektive jeho firma Agroklad s.r.o., má s Českou republikou uzavřenu smlouvu, podle které dostává od Ministerstva zemědělství dotace za to, že tuto louku několikrát do roka pokosí. Pan Lúdik nemá k pozemkům na kterých Czechtek proběhl jakékoli právo těmito pozemky disponovat jiným způsobem, něž je kosit na nich trávu a pobírat za to dotace, tudíž nemá ani právo na těchto pozemcích cokoli dovolit nebo zakázat jako má soukromý vlastník," protestují organizátoři technoparty.

Organizátoři na internetu oznámili, že louku chtěli uklidit stejně jako každý rok, policie jim v tom však svým násilným ukončením technoparty zabránila. Na místo se ale hodlají vrátit a dobrovolně úklid realizovat. Podle prohlášení na internetu nabídli organizátoři zemědělci úhradu nákladů na úklid pozemku, pokud nebudou moci louku sami uklidit. To ale Lúdik popírá. "S nikým jsem nemluvil. S těmi lidmi se ani nechci bavit, nechci se s nimi setkat, porušili zákon. Ať se s nimi baví právník nebo policie, pro mě to nejsou partneři na jednání," trvá na svém zemědělec.

Masivní policejní zákrok považují organizátoři za populistické gesto. "Domníváme se, že "nový přístup" pana Grosse je motivován spíše potřebou zalíbit se té části veřejnosti, která s naší subkulturou nesympatizuje, než zájmem o obecné blaho. Použití vodních děl, slzného plynu, zabírání aparatur a bezdůvodné zatýkání nejsou adekvátní reakcí na poklidnou akci, jejíž účastníci nemají zájem nikomu škodit," prohlásili organizátoři akce.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

5. 8. 2004
HmmmJosef
5. 8. 2004
7. 8. 2004
5. 8. 2004
8. 8. 2004
11. 8. 2004
Haniiiiiiii

Související články

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz