Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Aukce už poosmé podpoří zdravotně postižené studenty

15. 11. 2006
-red- [Konto BARIÉRY / Econnect] -


- Karel Malich: Raumskulptur, 1971 - mosaz, dřevo - Slavnostní vernisáží v pražském Karolinu zahájila včera modelka Linda Vojtová v pořadí již osmý výtvarný salon pro Konto BARIÉRY. 336 renomovaných výtvarníků, mezi nimi Zdeněk Sýkora, Stanislav Kolíbal, Karel Malich, Vladimír Kokolia, Jitka Válová, Olbram Zoubek, Jiří Sopko, Boris Jirků, Adriena Šimotová či Jiří Anderle, věnovalo svá díla do aukce. Ta se uskuteční v Modré posluchárně Karolina v sobotu 2. prosince. Výtěžek aukce bude určen již tradičně na financování stipendií pro studenty se zdravotním postižením.

V druhé polovině listopadu budou mít návštěvníci Karolina možnost shlédnout díla 336 českých výtvarníků a vybrat si mezi nimi svého favorita. Výstava všech darů předních českých výtvarníků bude otevřena denně ode dneška do 30. listopadu v Křížové chodbě pražského Karolina na Ovocném trhu v Praze. V sobotu 2. prosince ve 14 hodin začne v Modré posluchárně Karolina samotná aukce. Každý se může pokusit vydražit si vyhlédnutý obraz, grafiku, kresbu nebo plastiku.

Vyvolávací ceny všech nabízených uměleckých děl jsou totiž se souhlasem autorů stanoveny zhruba na polovinu své skutečné hodnoty. I to je velký dar všech umělců. "Účastníci aukce tvoří skutečně pestrou směsici. Největší část tvoří příznivci a přátelé nadace, kteří chtějí nákupem umění podpořit Konto BARIÉRY a jeho projekty. Naše aukce vyhledávají také běžní návštěvníci výstav a milovníci umění, kteří využívají šance získat dílo svého oblíbeného autora za dostupnou cenu. Dražby se ale pravidelně účastní i klasičtí sběratelé, zástupci galerií, bank a pojišťoven a představitelé velkých firem," potvrzuje ředitelka Konta BARIÉRY Božena Jirků.

Přestože letošní salon výtvarníků navazuje na tradici sedmi předchozích ročníků, v jedné věci je výjimečný. Poprvé je jeho tváří Linda Vojtová. Propojení světové topmodelky s charitativním výtvarným projektem je neslučitelné jen zdánlivě. "Je mi teprve jedenadvacet let a doteď jsem se kromě modelingu soustředila hlavně na studium. Přesto mám k charitě blízko. Už třetím rokem se účastním charitativní módní přehlídky pod záštitou Eltona Johna, jejíž výtěžek je věnován na AIDS. Dlouho ve mně zrála myšlenka, zapojit se do nějakého podobně smysluplného projektu i doma v Čechách. Proto, když mě před rokem oslovili z Konta BARIÉRY, neváhala jsem," řekla Linda Vojtová po svém příletu z New Yorku, kde žije.

Na otázku, zda nechce jít ve šlépějích jiných slavných modelek a neuvažuje o založení vlastní nadace, Linda Vojtová odpověděla: "Práci svých kamarádek Terezky Maxové a Petry Němcové nesmírně obdivuji. Od nich ale také vím, s jakou dřinou a zodpovědností je chod vlastní nadace spojen. Na to si já ve svém věku ještě opravdu netroufám, proto se raději spolehnu na dlouholetou zkušenost renomované charitativní organizace, jakou Konto BARIÉRY je."

Aukční salony výtvarníků jsou tradičním projektem Konta BARIÉRY. Pořádají se od roku 1993 a zájem o ně mají jak výtvarníci, tak i široká veřejnost. Iniciátorem myšlenky uspořádat první aukční výtvarný salon a jeho výtěžek použít na dobročinné účely byl Jan Kačer, režisér, herec a tehdejší ředitel Nadace Charty 77. V prvním roce věnovalo svá díla zdarma na 160 umělců, přispělo i několik sběratelů. V posledních letech už to tradičně bývá přes 300 výtvarníků. Sedm dosavadních salonů vyneslo 24 095 156 korun. Čistý zisk investuje nadace do projektů zlepšujících životní podmínky handicapovaných lidí.

Nejdražším vydraženým dílem všech dosavadních ročníků je skleněná plastika Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové "Průnik kuželem" vydražená za 625 000 korun. Aukční výtvarný salon se za dobu svého konání stal oblíbenou kulturní a společenskou událostí.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz