Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Úředníci návrh na první brněnské referendum vrátili, občanská koalice to považuje za zbytečné obstrukce

6. 8. 2004 - BRNO [Econnect / Nádraží v centru]

Přesunout hlavní brněnské vlakové nádraží? Na včerejší konferenci občanské koalice Nádraží v centru označili plán odsunu nádraží z centra za neodůvodněný dva hosté, významní brněnští architekti. Prof. ing. arch. Ivan Ruller a ing. arch. Viktor Rudiš ve svých vystoupeních podpořili myšlenku na modernizaci nádraží v centru města. „Stávající poloha nádraží je výhodná jak pro všechny návštěvníky Brna, tak pro jeho obyvatele. Nevidím důvod, proč by se mělo nádraží odsunout dál od míst, kde Brňané žijí,“ uvedl Ivan Ruller.

Podobně situaci komentoval Viktor Rudiš. „Už i ministerstvo dopravy potvrdilo, že obě varianty polohy nádraží – v centru města i odsunutá – jsou z dopravního hlediska rovnocenné. Rozhodující tedy je, co si přejí občané. A na to by mělo dát jasnou odpověď referendum,“ řekl.

Návrh na vyhlášení místního referenda o poloze modernizovaného hlavního nádraží podpořený téměř 25 000 podpisy Brňanů koalice předala před dvěma týdny. Návrh byl však po čtrnácti dnech magistrátem vrácen navrhovatelům k odstranění nedostatků. Úřad požaduje, aby přípravný výbor referenda doplnil návrh o informaci, z které položky rozpočtu města mají být hrazeny náklady na uspořádání referenda, a aby odstranil neúplné nebo nesprávné údaje z podpisových listin. Úřad sám našel zatím pouze šest takovýchto chybných údajů.

Přípravný výbor proto informaci o položce rozpočtu doplní a vyškrtne úředníky označených šest nesprávných či neúplných podpisů. "Tím odstraní veškeré konkrétní nedostatky, které magistrát v návrhu objevil. Doplněný návrh tak již bude z hlediska zákona bez vady, a tudíž bude moci být předložen k projednání Radě a Zastupitelstvu města Brna," vysvětluje zástupce koalice Svatopluk Bartík.

„Odevzdali jsme návrh podpořený dostatečným počtem platných podpisů. To, že mezi pěti tisíci, které byly odevzdány navíc, je několik neplatných, nemůže nic změnit na skutečnosti, že jsme splnili všechny požadavky zákona,“ říká k vrácení návrhu na vyhlášení referenda Jana Drápalová, zastupitelka za Stranu zelených. Vrácení návrhu je pak podle ředitele Hnutí Duha Martina Andera spíše snahou magistrátu o vytváření překážek referendu. „Požadavek magistrátu, abychom ověřili platnost každého podpisu na petici, je evidentním pokusem o obstrukci. Přípravný výbor k takové činnosti nemá žádné oprávnění – nemůžeme občany při podepisování lustrovat, ani nahlížet do registru voličů. Zákon tuto práci vyžaduje právě po magistrátu, nikoli po navrhovatelích referenda,“ řekl Ander. Budou-li úřady či politici nadále pokračovat v hledání způsobů, jak referendum znemožnit, chce se koalice bránit soudní cestou.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz