Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Projekt dárcovských SMS pokračuje

9. 8. 2004
-red- [Econnect / Fórum dárců] -


- ilustrační foto - dárcovská SMS -

Od dubna tohoto roku probíhá projekt dárcovských SMS (DMS), unikátní projekt Fóra dárců s Asociací provozovatelů mobilních sítí, zastupující všechny tři mobilní operátory. Byl spuštěn v rámci akce "Pomozte dětem!", který vysílala Česká televize na Velikonoční pondělí, od května do srpna 2004 se do projektu DMS zapojily další organizace: Amnesty International, Komunitní nadace Euroregionu Labe, Nadace Civilia, Nadace Euronisa, Nadace OF, Nadace Partnerství, Nadační fond Českého rozhlasu se Světluškou, o.s. Pohoda, Poradna pro uprchlíky, sdružení Portus s akcí Cihla, projekt Emil a Projekt Šance a Pražská ZOO.

Hlavním motivem vzniku projektu DMS byl nedostatek finančních zdrojů pro neziskové organizace. "Od počátku 90. let se dotace na neziskový sektor snižují. Proto se hledají nové formy dárcovství. Podařilo se tak zrealizovat standardní a průhledný systém, který funguje za nekomerčních podmínek a jasných pravidel pro všechny nestátní neziskové organizace i dárce," vysvětluje Veronika Brůhová z Fóra dárců. "Navíc se konečně spojil svět tří zájmů. Na jedné straně nestátní neziskové organizace, které potřebují finanční podporu, na druhé straně mobilní operátoři jako zástupci komerční sféry a konečně sféra široké veřejnosti, která by chtěla přispět, ale neví jak," dodává.

A jak tedy přispět? Stačí si na webové stránce vybrat organizaci, kterou se návštěvník rozhodne podpořit, a zjistit její heslo (klíčové slovo, například Cihla, Svetluska, Uprchlici, Sance, Amnesty, Pohoda a podobně). Do textu SMS zprávy poté napsat: DMS mezera HESLO vybrané organizace a odeslat na číslo 87777, které je jednotné pro všechny mobilní operátory.

Byla také zřízena speciální telefonní linka určená jak pro dárce-občany, tak pro zástupce neziskových organizací (296 325 335), a také webové stránky www.darcovskasms.cz, kde se zájemci dozvědí vše o DMS. Mohou si vybrat organizaci, které chtějí přispět, a také zjistit, kolik DMS už přišlo jednotlivým projektům, případně na co budou získané finanční prostředky použity. "Vybere si určitě každý, kdo bude chtít zasláním DMS pomoci - a nechce se mu zrovna dávat na ulici do kasičky, kde přesně neví, komu a na jaké konkrétní účely peníze jdou," říká Veronika Brůhová.

Organizace, kterým mohou dárci přispět, pomáhají nevidomým, mentálně postiženým, lidem bez domova. Nezapomíná se ani na ekologické organizace, jež hledají finanční podporu velmi těžko. Dále jsou to organizace zajišťující dodržování lidských práv, pomoc uprchlíkům nebo projekt obnovy poničených památek.

A jak bude taková DMS účtována? K tarifní ceně za SMS bude připočtena částka ve výši 30,- Kč + DPH. Vybraná organizace od dárce obdrží nejméně 27,- Kč.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

10. 8. 2004
10. 8. 2004
lucie
10. 8. 2004
nikola
11. 8. 2004
jana
11. 8. 2004
nikola
11. 8. 2004
?nikola (nyní již hnidopich:)
17. 8. 2004

-
Dárcovství a filantropie
Jak darovat prostředky?
Jak získat prostředky?
Příklady
Literatura
Související odkazy
  • Fórum dárců

  • Projekt DMS

    O Autorech

    -red-

    (Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz