Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nová čísla OSN: Epidemie HIV/AIDS se nadále šíří

22. 11. 2006 - PRAHA [OSN / Econnect]

AIDS je nadále na vzestupu, počet infikovaných i nemocných na celém světě roste. Vyplývá to z nejnovějších údajů, které včera v Ženevě zveřejnil Společný program OSN pro AIDS (UNAIDS) a Světová zdravotnická organizace (WHO). HIV pozitivních lidí je nyní na světě 39,5 milionu. Z toho 2,3 milionu jsou děti mladší 15 let. V letošním roce bylo nově infikováno 4,3 milionu osob, 65% z nich ve státech subsaharské Afriky.

Nejvýrazněji se epidemie šíří ve Východní Evropě a Střední Asii, kde ve srovnání s rokem 2004 došlo k více než sedmdesátiprocentnímu nárůstu počtu nově infikovaných HIV. Počet obětí AIDS jen za letošní rok dosáhl téměř 3 milionů. To jsou hlavní čísla ze zprávy "AIDS Epidemic Update 2006".

Západní a Střední Evropa

V regionu Západní a Střední Evropy přispívá k růstu počtu HIV pozitivních také fakt, že antiretrovirální léčba prodlužuje život infikovaným a nemocným AIDS. Počet HIV pozitivních lidí je nyní 750 tisíc. V západní části regionu je hlavním způsobem přenosu heterosexuální styk (56 procent případů), přibližně jedna třetina připadá na homosexuální sex. Tři čtvrtiny případů infekce mezi heterosexuálními partnery připadají na imigranty. UNAIDS upozorňuje, že prevence, léčba a péče musí být uzpůsobeny tak, aby se dostaly i k této skupině lidí.

Ve srovnání se zbytkem kontinentu je rozsah epidemie ve Střední Evropě malý. Pouze ve čtyřech zemích došlo k nárůstu nových případů HIV o více než 100 lidí (Polsko, Turecko, Rumunsko, Srbsko a Černá hora (ještě společná data) a Maďarsko). V České republice je hlavním způsobem přenosu nechráněný sex mezi homosexuály, uvádí zpráva UNAIDS.

Subsaharská Afrika

Hlavní břemeno epidemie AIDS leží na tomto regionu. Dvě třetiny všech HIV pozitivních – 24,7 milionu - žijí právě zde. Jen letos přibylo 2,8 milionu nových případů HIV. V subsaharské oblasti zemřely na následky AIDS v roce 2006 více než dva miliony lidí, což je více než 70 procent všech případů úmrtí ve světě v souvislosti s AIDS.

Zpráva upozorňuje na zátěž, která dopadá v regionu na ženy. U žen je mnohem větší pravděpodobnost nákazy HIV než u mužů. Zároveň jsou ve většině případů těmi, kdo se starají o nemocné a infikované.

Situace v dostupnosti antiretrovirální léčby se dramaticky zlepšila. V průběhu roku 2006 ji měl k dispozici více než jeden milion lidí. To je desetkrát více než v roce 2003. Potřeby jsou ale stále mnohem vyšší. Pro více než 75 procent ze zhruba 4,6 milionu těch, kteří ji potřebují, zůstává antiretrovirální léčba nedostupná.

Nejhorší situace je na jihu regionu. V jižní Afrie žije 32 procent HIV pozitivních celého světa. Na tuto oblast připadá téměř 35 procent všech úmrtí následkem AIDS. Nejvyšší míra výskytu HIV/AIDS na světě je ve Svazijsku: infikováno je 33,4 procenta populace. Podobně kritická situace je v Botswaně, Lesothu a Namibii, kde je prevalence 20 – 24 procent.

Zatím jediný pokles epidemie v regionu byl zaznamenán v Zimbabwe. Zpráva UNAIDS ale zároveň upozorňuje, že data, která jsou k dispozici, nemusí být zcela spolehlivá. Nicméně v Zimbabwe lze pozorovat změny v sexuálním chování i zvýšené používání kondomů.

Východní Evropa a Střední Asie

Epidemie AIDS se ve Východní Evropě a Střední Asii šíří nejrychleji ze všech regionů. Za poslední dva roky došlo k více než 70 procentnímu nárůstu počtu HIV pozitivních. Těch je přibližně 1,7 milionu, dvacetkrát více než před necelými deseti lety. Nejrychleji se epidemie šíří na Ukrajině, která vykazuje nejvyšší míru výskytu v regionu,1,5%. To představuje téměř 370 tisíc HIV pozitivních lidí.

V Rusku zaznamenali v roce 2005 více než 35 tisíc nových případů HIV. Celkový počet dosud infikovaných dosáhl téměř 350 tisíc. Toto číslo ale odráží jen ty, kteří byli testováni. Skutečný odhad je podle UNAIDS mnohem vyšší, až 940 tisíc ke konci roku 2005. Většina z nich jsou mladí ve věku 15 až 30 let.

V Rusku a na Ukrajině žije přibližně 90% všech HIV pozitivních regionu. Hlavním způsobem přenosu je používání nesterilních jehel při injekčním používání drog.

Severní Amerika

Podobně jako v Západní Evropě, také v Severní Americe pokračuje mírný růst počtu HIV pozitivních mimo jiné i zásluhou toho, že antiretrovirální terapie prodlužuje infikovaným život. V USA i v Kanadě se HIV/AIDS výrazně více vyskytuje u etnických minorit a původního obyvatelstva. Nejčastějším způsobem přenosu HIV je nechráněný sex mezi homosexuály. Podle údajů UNAIDS je v USA 1,2 milionu HIV pozitivních, v Kanadě 58 tisíc.

Asie

V Asii žije přibližně 8,6 milionu HIV pozitivních lidí. Během posledních dvanácti měsíců se virem HIV infikoval téměř jeden milion lidí, více než 600 tisíc ve stejném období na následky AIDS zemřelo. Počet lidí, kteří podstupují antiretrovirální léčbu se od roku 2003 téměř ztrojnásobil a dosahuje přibližně 16 procent těch, kteří ji potřebují.

V Číně žije přibližně 650 tisíc HIV pozitivních. Epidemie postupně přechází od rizikových skupin také do obecné populace, roste počet infikovaných žen.

Latinská Amerika

Situace je poměrně stabilní. Během posledních 12 měsíců přibylo celkem 140 tisíc HIV pozitivních, 65 tisíc lidí na následky AIDS zemřelo. Celkový počet infikovaných HIV se odhaduje na 1,7 milionu lidí, z nich přibližně dvě třetiny žijí ve čtyřech největších zemích kontinentu: v Argentině, Brazílii, Kolumbii a Mexiku. Nejvyšší míra výskytu je ale v malých zemích Střední Ameriky, Hondurasu a Belize (1,5 a 2,5%).

Karibik

Téměř tři čtvrtiny z celkového počtu 250 tisíc HIV pozitivních žijí v Dominikánské republice a na Haiti. Ve většině států regionu je vysoká prevalence HIV/AIDS, 1 – 2%. Pouze Kuba vykazuje výskyt epidemie nižší než 0,1%. V roce 2006 bylo v regionu infikováno přibližně 27 tisíc lidí.

Blízký východ a severní Afrika

V roce 2006 se HIV infikovalo přibližně 68 tisíc lidí, celkový počet HIV pozitivních je odhadován na 460 tisíc. Na následky AIDS zemřelo v minulém roce 36 tisíc lidí. Většina infikovaných jsou muži, počet HIV pozitivních žen však roste.

Nedostatečný systém kontroly v mnoha zemích neumožňuje dostatečnou analýzu vývoje epidemie u vysoce rizikových skupin, zejména homosexuálů, prostitutek a injekčních uživatelů drog.

Oceánie

V regionu zaznamenali v posledním roce více než 7 tisíc nových případů HIV. Celkový počet HIV pozitivních je nyní více než 80 tisíc lidí. Tři čtvrtiny z nich žijí v Papui Nové Guinei, kde se situace závažně zhoršuje. V Austrálii bylo nově infikováno téměř tisíc lidí, hlavním způsobem přenosu je nechráněný sex mezi homosexuály.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz