Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Okamžik radí a pomáhá

27. 11. 2006 - PRAHA [Můžeš]

Jedním z míst, kam se mohou nevidomí obrátit s žádostí o pomoc, je Poradna pro otázky samostatného života nevidomých. Poskytuje poradenství ze všech oblastí života s částečnou nebo úplnou ztrátou zraku, a to jak samotným těžce zrakově postiženým lidem, tak i těm, kteří vidí a z nejrůznějšího důvodu se o životě bez zraku chtějí dovědět více. O fungování poradny jsme hovořili s Helenou Večerkovou a Pavlou Francovou.

"Kromě jednotlivců se na nás obracejí také instituce, které se o lidi se zrakovým postižením zajímají například proto, aby se dověděly, jak zpřístupnit či přizpůsobit své služby nebo programy či produkty nevidomým a slabozrakým.

Kromě vyhledání a zpracování informací souvisejících se zrakovým postižením na základě zakázky klienta se dále zaměřujeme na psychologickou podporu lidí, kteří se ocitli v těžké životní situaci, ať už proto, že utrpěli těžkou ztrátu zraku sami nebo se tak stalo někomu z jejich blízkých," říkají. Kromě přímé poradenské práce, o níž pracovníci poradny říkají, že je šitá na míru klientovi, také pořádá vzdělávací a diskusní programy pro veřejnost. Mezi ně patří také již dobře zaběhnutý sobotní celodenní seminář s názvem Nebojte se nevidomých.

Okamžik se také dlouhodobě věnuje vydávání publikací a informačních materiálů přispívajících k vyšší informovanosti o životě nevidomých. A jaké jsou novinky letošního podzimu?

"Především jsme vydali dvě nové publikace, které mohou zájemci získat zdarma. Jedná se o Adresář poskytovatelů služeb pro děti a dospělé se zrakovým postižením a jejich rodiny, v němž jsme se pokusili zmapovat a přehledně roztřídit nabídku programů a služeb v celé ČR určených této cílové skupině. Jedná se o první pokus svého druhu u nás a do budoucna počítáme s jeho aktualizovaným dalším vydáním," říká Helena Večerková.

Druhou novou publikací je útlá brožurka nevidomé lektorky a odborné konzultantky Poradny Pavly Francové s názvem O čem se sní poslepu – Co lidi, kteří vidí, zajímá na těch, kteří nevidí. Knížečka odpovídá na některé časté i méně běžné dotazy, jež zaznívají na programech pro vidící veřejnost.

"Další novinkou je i to, že od 1. září tohoto roku můžete poradnu navštívit i bez předchozího objednání každé pondělí v době od 14 do 18 hodin. Jinak si můžete dohodnout schůzku na kterýkoli jiný termín po předběžné telefonické nebo e-mailové domluvě. Pro pořádek ještě dodáváme, že se na nás můžete obracet i písemně, a to včetně dopisů psaných Braillovým písmem," zve sdružení Okamžik.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz