Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tolerance a občanská společnost žádá ministra vnitra o prošetření postupu policie při neonacistickém koncertu

28. 11. 2006 - PRAHA [Econnect / Tolerance a občanská společnost]

V Dražicích na Táborsku proběhl bez zásahu koncert, na kterém vystoupily kapely, které v minulosti hrály na koncertech pořádaných neonacistickou organizací Blood and Honour. To kritizuje občanské sdružení Tolerance a občanská společnost. Podalo proto včera podnět inspekci ministra vnitra přímo prostřednictvím ministra vnitra Ivana Langera na prošetření postupu zástupce ředitele Jihočeské policejní správy Jana Kulhana.

Sdružení upozorňuje, že při koncertě neonacistických hudebních skupin velitel opatření nezajistil osobu Roberta Hubera, majitele neonacistické distribuční společnosti, čímž znemožnil jeho trestní stíhání. "Jan Kulhan dále umožnil, aby neonacisté z koncertu získali vstupné, které následně pravděpodobně použijí na rozvoj svého hnutí.Umožnil tak podporu a propagaci hnutí potlačujícího práva a svobody člověka," kritizují aktivisté.

Ve svém podnětu sdružení upozorňuje také na to, že velitel opatření Kulhan obdržel v době mezi půlnocí a půl jednou ráno od občanského sdružení Tolerance a občanská společnost informační materiály o koncertě, včetně charakteristiky jednotlivých kapel. Přitom Jan Kulhan potvrdil, že materiál již několik hodin má a že jej zná. "JUDr. Kulhan byl tedy znovu upozorněn na osobu Roberta Hubera z kapely Teardown a dotázán, zda by jej mohl zadržet pro podezření některého trestného činu, který je sice spáchán prostřednictvím internetové sítě ve Spojených státech, ale následek nastává v ČR a tudíž je podle zásady teritoriality trestního práva pachatel stíhatelný i v ČR. JUDr. Kulhan, potvrdil, že tento postup možný je. Přesto policie neučinila žádná opatření," pozastavuje se Tolerance a občanská společnost nad současným stavem věcí.

Jan Kulhan v tiskové zprávě následně uvedl informaci o tom, že "až po ukončení koncertu převzala Policie ČR od zástupců sdružení Tolerance a občanská společnost materiál, který obsahuje podezření, že na území České republiky dochází k nezákonné distribuci CD se závadovými texty, svastikou a zástupnými symboly". Aktivisté však poukazují na to, že tato informace je zkreslená: materiál měl velitel opatření již nejméně dvě hodiny předem, kdy mu jej pravděpodobně předal někdo z novinářů nebo policistů. Zástupci Tolerance a občanské společnosti jej veliteli předali skutečně těsně před koncem koncertu, což ale nic nemění na tom, že velitel opatření znal obsah materiálu, byl obklopen policejními specialisty na boj s extremismem, mohl si informace ověřit a mohl jednat, míní sdružení.

Aktivisté kritizují také fakt, že velitel opatření nebo jeho tisková mluvčí také manipulovali tiskovou zprávou zveřejněnou na stránkách ministerstva vnitra, když původně uvedli, že se chystá neonacistický koncert v Dražicích. Posléze byla zpráva upravena tím způsobem, že slovo neonacistický bylo vynecháno. K tomuto opatření je pravděpodobně vedl dotaz senátora Štětiny, který byl na místě přítomen, zda policie bude přihlížet koncertu, o kterém sama tvrdí, že je neonacistický.

"Výše uvedeným jednáním porušil JUDr. Kulhan zákon o policii, trestní zákon a trestní řád. Tolerance a občanská společnost se domnívá, že se dopustil trestného činu maření úkonu veřejného činitele z nedbalosti," píše sdružení ve své zprávě. Tolerance a občanská společnost tak žádá ministra vnitra, aby osobně dohlédl na prošetření postupu policie v Dražicích a vyvodil patřičné důsledky pro velitele opatření.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz