Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Obhájci lidských práv: ne cenzuře na olympiádě

11. 8. 2004
-red- [Econnect / Olympic Watch / ISHR/IGFM ] -


Dvě organizace pro lidská práva vyzývají Mezinárodní olympijský výbor, aby zaujal stanovisko ohledně „útoku na svobodu slova“ na olympijských hrách Atény 2004. Olympic Watch a Mezinárodní společnost pro lidská práva (ISHR/IGFM) uvedly, že jsou „mimořádně znepokojeny zprávami o tom, že na aténském mezinárodním letišti a jinde ve městě jsou blokovány plakáty a další materiály, propagující … Tchaj-wan“. V posledních dnech se zprávy o odstraňování plakátů a blokování billboardů objevily ve velkých světových médiích.

Olympic Watch a ISHR/IGFM tvrdí, že pokud by tyto zprávy byly pravdivé, znamenalo by to „tragické a nepřijatelné zneužití Mezinárodního olympijského výboru pro politické záměry pekingské vlády“. Připomínají, že „idealismus olympijského hnutí by neměl být zrazován za žádných okolností“. Dopis vyzývá předsedu MOV Jacquese Roggeho, aby „veřejně odsoudil takovýto krok jako útok na svobodu slova; … vyjádřil, že MOV nadále podporuje olympijské ideály ‚harmonického rozvoje člověka‘ a ‚lidské důstojnosti‘, vyjádřené a podporované úctou k lidským právům; a potvrdil, že MOV bude toto stanovisko zastávat až do samého konce olympijských her 2008“, které se mají konat v Pekingu.

Vláda Čínské lidové republiky je nadále jedním z největších porušovatelů lidských práv na světě. Kromě toho, že ročně popraví více lidí, než všechny ostatní státy světa dohromady, nepotírá praktiky mučení a krutého zacházení se zadržovanými a s vězni a systematicky stíhá i lidi, kteří prostě jen využili své svobody projevu.

Cenzura nadále blokuje informace, které úřadům nepřipadají vhodné z hlediska jejich politiky; rozvinutý systém dohledu nad internetem vytvořil novou skupinu čínských „internetových disidentů“. Aténský incident navíc naznačuje, že se Peking pokouší vyvážet porušování lidských práv i do zbytku světa.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Zprávy z Infoservisu společnosti Člověk v tísni
Infoservis

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz