Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Člověk v tísni vyzývá Čechy, aby poslali vánoční přání politickým vězňům

4. 12. 2006 -, Econnect / Člověk v tísni

Společnost Člověk v tísni zahájila kampaň, v níž vyzývá obyvatele České republiky, aby poslali vánoční a novoroční pohlednici lidem v Barmě, na Kubě a v Bělorusku, kteří jsou vězněni za to, že požadují svobodu a dodržování lidských práv. Kampaň s mottem „Šťastný nový rok na svobodě“ chce nespravedlivě stíhaným vyjádřit podporu a ujistit je, že jejich osud není lidem v zahraničí lhostejný.

Nedemokratické vlády v Barmě, Bělorusku a na Kubě pronásledují všechny, kdo se odváží vyjádřit nesouhlas s režimem, upozorňuje Člověk v tísni. Za kritiku vlády Alexandra Lukašenka je v běloruských věznicích dlouhodobě zadržováno kolem desítky lidí, v průběhu protivládních demonstrací se ale jejich počet zvyšuje na stovky. Diktátorský režim na Kubě vězní dlouhodobě přes 300 lidí. A vojenská junta v Barmě zadržuje v často velmi nelidských podmínkách místních věznic přes 1190 politických vězňů.

"Alespoň několik z těchto tisíců nespravedlivě stíhaných jsme zařadili na seznam svých přátel a blízkých a chystáme se jim letos zaslat novoroční přání. A prosíme další české občany, aby tak také učinili," uvedl kampaň Igor Blaževič, ředitel Oddělení pro lidská práva a demokracii společnosti Člověk v tísni.

Zasláním vánoční či novoroční pohlednice politickým vězňům na Kubě, v Bělorusku a Barmě přitom Češi nejen vyjádří svou podporu, ale mohou jim alespoň částečně usnadnit jejich situaci. K vězni, který obdrží stovky dopisů ze zahraničí, se totiž dozorci často chovají o poznání ohleduplněji.

"Kromě toho je samozřejmě svým osobním přáním opravdu potěšíte a zároveň jim dodáte jistotu, že jejich osud není za hranicemi autoritářského světa lidem lhostejný," vyzývá organizace.

Kampaň "Šťastný nový rok na svobodě" je součástí rozsáhlých projektů na podporu politických vězňů, disidentů a opozičních aktivistů, které společnost Člověk v tísni v Barmě, na Kubě a v Bělorusku realizuje. Mezi příjemci pohlednic budou mimo jiné vůdkyně barmské opozice a nositelka Nobelovy ceny míru Aun Schan Su Ťij, běloruský aktivista mládežnických organizací Artur Finkievič a prezident kubánského Národního hnutí pro lidská práva Omar Pernet Hernández. Kampaň bude probíhat do poloviny ledna 2007.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz