Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace: Olympijské hry v Aténách nebudou zelené

12. 8. 2004 -, Greenpeace / Econnect

Organizace Greenpeace zveřejnila zprávu týkající se ekologického charakteru olympiády v Aténách. Zpráva nazvaná „How green the games“ uvádí, do jaké míry bude konání aténských her v souladu s péčí o životní prostředí.

„Ekologická úroveň aténských her se nedá vůbec srovnat s Olympiádou v Sydney. Řecko se chová, jako kdyby neexistovala žádná minulost, ze které bychom si mohli vzít příklad,“ řekl Nikos Charalambides z Greenpeace. „Navzdory dobrým záměrům aténského olympijského výboru, je jen málo důkazů, že Atény přijaly nějaká zlepšení, což velmi zabrzdilo vývoj směrem ke konání olympiády v souladu s principy trvale udržitelného rozvoje.

V době, kdy Atény byly stále na seznamu kandidátů, oficiální pozice řeckých úřadů byla jasná a zřetelná. „Olympijské hry jsou výzva stejně jako příležitost pro širokou implementaci programů a akcí, které jsou šetrné k přírodě a v souladu s principy trvale udržitelného rozvoje…projekty budou realizovány s užitím technologií a materiálů šetrných k přírodě a tato podmínka bude principiální ve všech významných výběrových řízeních.“

Celková ekologická úroveň aténských her je však na velmi nízké úrovni. Výjimku tvoří veřejná doprava, která se díky nadcházející Olympiádě velmi vylepšila, a také rozhodnutí některých hlavních a současných sponzorů her (Coca-Cola, McDonald´s, Unilever), kteří se zavázali používat ve svých chladicích zařízeních přírodní chladící látky neničící klima planety.

Čistá energie je oblast největšího selhání aténských her. Záměrem aténského olympijského výboru bylo, aby veškerá elektřina používaná v souvislosti s hrami a jejími účastníky byla vyráběna z obnovitelných zdrojů energie. Množství čisté energie vyráběné a distribuované do areálu her je přitom téměř nulové. Co se týče solární energie, fotovoltaické články nebyly použity v Olympijské vesnici a ostatních areálech her. Stejně tak nebyly použity solární termální systémy, jak pro zásobování horkou vodou, tak pro chlazení solární energií.

„Seznam nedostatků v souvislosti s ekologickým kontextem aténských her prokazuje, že pokud chybí silná politická vůle, tak nedostatků bude vždy více než úspěchů. Ekologická měřítka kladená na olympiádu v Sydney se nedají vůbec srovnat s nadcházející olympiádou v Aténách. Vzdálenost mezi nimy v souvislosti s péčí o životní prostředí je tak velká, že lze říci, že aténské hry jsou z těchto závodů diskvalifikovány,“ dodal Charalambides.

Mezinárodní olympijský výbor (IOC) je zodpovědný za to, aby zajistil, že Olympijské hry budou mít minimální dopad na životní prostředí, a že zanechají pozitivní odkaz pro hostitelskou zemi. Organizační výbor ATÉNY 2004 se vyhnul všem sporům s vládou a veřejnými autoritami ohledně ekologické problematiky. Řecká vláda měla moc, peníze a čas, aby stanovila příslušné standardy a zajistila, že se Zelená Olympiáda stane skutečností. Jejich postoj se však ukázal být krátkozraký a nedosáhl téměř ničeho. Veřejné autority prokázaly velkou úroveň nezájmu, nekompetence a nedostatek akceschopnosti.

„Mezinárodní olympijský výbor potřebuje zajistit přijatelné prostředky a ukázat opravdový zájem, který zajistí jasné ekologické principy pro každé kandidátské město – již v předstihu – a že tyto principy budou dodržovány. Pokud se tak nestane, měl by teda aspoň přestat tvrdit, že péče o životní prostředí je třetí pilíř Olympijských her, protože to zní jako špatný vtip,“ prohlásil Charalambides.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

13. 8. 2004

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz