Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Irák: V procesu s bývalým diktátorem Sadámem Husajnem došlo k zásadním chybám

6. 12. 2006 - Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva., Econnect/HRW

V soudním procesu se Sadámem Husajnem a dalšími sedmi obžalovanými před iráckým nejvyšším soudem pro zločiny proti lidskosti došlo k mnoha procedurálním a závažným chybám, které znevěrohodňují soudní rozhodnutí. Ve své zprávě to uvedla organizace Human Rights Watch (HRW). Otázkou také zůstávají také nedostatky v soudním přelíčení za zabití více než 100 lidí v iráckém městě Dudžail.

„Soudní proces ohledně kauzy Dudžail byl vedený naprosto nespravedlivě,“ řekl Nehal Bhuta z programu International Justice HRW a autor zprávy. „Soud měl jedinečnou příležitosti ukázat obyvatelům Iráku, jak vypadá spravedlivý proces, avšak naprosto to nezvládl. A uložení rozsudku smrti poté, co proběhlo nespravedlivé přelíčení, je neobhajitelné.“

Zpráva nazvaná “Judging Dujail: The First Trial Before the Iraqi High Tribunal” je založená na deseti měsících pozorování a mnoha rozhovorech se soudci, prokurátory a právníky a představuje zatím nejdůkladnější analýzu soudního procesu. HRW, která požadovala soudní proces se Sadámem Husajnem a jeho komplici po více než deset let, byla jednou z pouhých dvou mezinárodních organizací, které měly pravidelné pozorovatele v soudní síni.

Irácký nejvyšší soud byl od počátku pod tlakem irácké vlády, která ohrožovala jeho nezávislost a nestrannost. Poslanci a dokonce i ministři pravidelně označovali senát za slabý, což vedlo k rezignaci prvního předsedy senátu.

Podle zprávy došlo např. k těmto nezdokumentovaným a závažným pochybením v průběhu soudu:

• klíčová svědectví často nebyla předem zpřístupněna obhájcům, a to včetně osvobozujících důkazů;
• byla porušena základní právo obžalovaných na konfrontaci se svědky svědčící v jejich neprospěch;
• nedostatky v soudním procesu, které zpochybňovaly nestrannost předsedy senátu;
• závažné nedostatky v důkazním řízení, které zpochybnily přesvědčivost procesu a také zda jsou obžalovaní vinní ve všech bodech obžaloby

Podle zprávy také senát stěží zvládal základní administrativní funkce, které jsou nezbytné k řádnému a efektivnímu procesu. Senát nedokázal vést efektivní program ohledně potřeb svědků a obětí zločinů a ohledně bezpečnosti obhajoby a ignoroval důležitý úkol vysvětlit soudní proces irácké veřejnosti.

Proces začal před nejvyšším iráckým soudem v Bagdádu v říjnu roku 2005 a skončil v červenci 2006, přičemž verdikt byl vynesený v listopadu 2006. Sadám Husajn a další dva obžalovaní byli odsouzeni k trestu smrti oběšením a další čtyři byli odsouzeni v rozsahu 15 let až doživotí. Jeden z obžalovaných byl zproštěn vinny. Verdikt soudu a rozsudky současně přezkoumává odvolací soud.

Soudní proces se zabýval masakrem po pokusu o vraždu prezidenta Sadáma Husajna v Dudžail v červnu 1982. Představitelé vlády byli obviněni z naplánování útoku obyvatele města jako odplatu za pokus o vraždu Husajna. Útok vyústil v zatčení, mučení a vynucené přesídlení stovek lidí a smrt více než stovky chlapců a mužů po závěrečném tribunálu.

„Senát nezvládl dodržet základní standardy příslušné k řádnému procesu už v této první kauze. Pokud irácká vláda nedovolí zkušeným mezinárodním soudcům a právníkům, aby se soudu přímo účastnili, není pravděpodobné, že ostatní procesy proběhnou v pořádku,“ uvedl Bhuta.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz