Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Brně mohou lidé koupit přírodě k vánocům stromeček

7. 12. 2006 - PRAHA/BRNO [Econnect/Veronica]

-Vysazování jedliček do lesa nedaleko Brna (foto: Veronica)-
-Vysazování jedliček do lesa nedaleko Brna (foto: Veronica)-
Jak je již tradicí brněnské Ekologické poradny Veronica - celý prosinec se budou v poradně prodávat jedličky v květináči. Každý, kdo si jedličku zakoupí, může strávit Vánoce se živým stromkem a 31.3.2007 jej společně s pracovníky poradny vysadit do přírody. Tříleté jedličky mají certifikát FSC, což znamená, že pocházejí z přírodě blízkého hospodaření.

„Vánoční stromky – stromy pro život“ je název již tradičního vánočního prodeje živých stromků, který pořádají brněnské nevládní organizace Rezekvítek, ZO ČSOP Veronica, Lipka, YMCA, občanské sdružení Smrk a Nadace Partnerství ve spolupráci s Školním lesním podnikem Masarykův les Křtiny. Zakoupením živého vánočního stromku mohou lidé přispět k ochraně přírody a ještě podpořit návrat jedlí do našich lesů.

„Jen v naší republice se každý rok prodá přes milion stromků, které se po Vánocích stávají odpadem. Kdyby se následně vysadilo pouhé procento z nich, znamenalo by to 10 tisíc nově vysazených stromků každý rok“, uvedl Petr Laštůvka z občanského sdružení Rezekvítek. Brněnské nevládní organizace se proto rozhodli prodávat jako alternativu k běžným stromkům asi 40 cm vysoké jedličky v květináči, které jejich majitelé po Vánocích mohou vysadit. Jak se o ně starat během vánoc se lidé dozvědí z přiloženého letáčku.

Jde o jedli bělokorou z Lesního podniku Křtiny. Jedná se o druh typický pro brněnský region, ale v důsledku předchozího hospodaření výrazně ustoupil smrku. Na jejím ústupu se podílel zejména holosečný způsob hospodaření v lesích, postupné vysoušení krajiny, průmyslové imise, okus a ohryz spárkatou zvěří. Všechny příčiny ústupu jedle nejsou dosud uspokojivě vysvětleny. V roce 1950 bylo zastoupení jedle v lesích České republiky 2,8 %. V roce 1990 už to bylo pouze 1,3 %.

Jedličku není vhodné nechávat při pokojové teplotě. V bytě by měla strávit maximálně 3 dny, ale spíše méně. Vysazování sazeniček proběhne 31.3.2007 kdy budou moci všichni, kteří si jedličku koupí, vysadit sazeničku do lesa nedaleko Brna.

Na nákup je vhodné si přinést svoji tašku, nejlépe papírovou nebo plátěnou. Jedlička stojí 80,- Kč a kromě poradny na Panské 9 je k dispozici na Jezírku, Rezekvítku a Rozmarýnku, na Kounicové a Vaňkovce YMCA a Králově Poli v Zahradě u smrku.

S prodejem stromečků pomáhají také známé osobnosti, se kterými se tak zájemci mají možnost setkat. Na mikuláše to byl bluegrassový zpěvák Robert Křesťan a 18.12.2006 bude jedličky od 16 hodin prodávat Arnošt Goldflam.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz