Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

The Times: Orangutani na Borneu se vrací do volné přírody

8. 12. 2006 - PRAHA/LONDÝN [EcoMonitor]

-foto: Copyright ©2006 Borneo Orangutan Survival Foundation UK-
-foto: Copyright ©2006 Borneo Orangutan Survival Foundation UK-
Více než tisíc orangutanů se v rámci akce na záchranu tohoto druhu vrátí na ostrově Borneo zpátky do volné přírody. Již na počátku příštího roku se bude ze záchranného centra stěhovat prvních devadesát opů, píše deník The Times.

Dvě velká údolí, dostatečně prostorná pro více než patnáct set orangutanů, vybrali ochránci zvířat jako jejich nový domov. Orangutani původně žili na celém území jihovýchodní Asie, ale dnes se vyskytují jen na Borneu (odhadem 35 000 – 50 000 jedinců) a na Sumatře (kolem 7 500 jedinců). Nelegální kácení, těžba surovin a rozsáhlé zakládání plantáží na palmový olej vedlo k obrovskému vymírání a z orangutanů se stal jeden z nejohroženějších druhů na světě. Odhady hovoří o čtyřech až pěti tisících zvířatech, která přijdou ročně o život, nebo o své přirozené útočiště jen kvůli kácení deštných pralesů, na jejichž místě se zakládají plantáže s palmami olejnými.

I když některá zvířata zahynou přímo během kácení stromů, ochránci jsou schopni pomoci orangutanům, kteří přijdou o svůj přirozený domov, zejména mladým jedincům. Ochránci z Nadace pro přežití orangutanů na Borneu (BOS UK) získali dostatek peněz pro projekt návratu zachráněných zvířat zpátky do volné přírody. První skupina by se měla vydat na cestu v lednu nebo únoru příštího roku. Ideálním trvalým domovem se ukázala údolí Betikap a Sepathawung, kde již dříve žilo velké množství orangutanů. Ti však ve velkém množství skončili jako kořist místních lovců. Obě údolí v centrální oblasti Kalimantan jsou nyní chráněna zákonem a poskytují dostatek potravy i prostoru pro 1 150 orangutanů. „Jsou zde ideální podmínky a vláda Indonésie poskytuje tomuto projektu podporu na všech úrovních,“ pochvaluje si Michelle Desiletsová z BOS UK. „Stovky let tady žila početná opičí populace, ale kvůli lovu jich přežilo jen pár. Teď ale můžeme zdejším lidem nabídnout pomoc a oni budou orangutany chránit,“ dodává Desiletsová. Podle ní budou lidé z pěti místních vesnic dohlížet na orangutany výměnou za lékařskou péči a podporu pro zdejší školu. Ochránci předvídají, že zhruba polovina zvířat bude schopná přežít zcela bez pomoci, o polovinu z nich se však lidé budou muset více starat.

Katastrofické vymírání orangutanů na Borneu připisuje řada lidí především bouřlivému rozvoji produkce palmového oleje, kvůli kterému se ničí lesní porosty. Palmový olej se získává z plodů palmy olejné. Ta je velmi lukrativní plodinou, používá se jako biopalivo, na vaření, ale také v kosmetice. Podle odhadů bylo v posledních pětatřiceti letech v Indonésii vykáceno kolem 40 milionů hektarů lesa, zejména na Borneu a právě v oblasti výskytu orangutanů.

Orangutani, které lidé z nadace zachránili, byli posíláni do záchytného centra. To zabírá oblast o ploše 63 hektarů. Zde se zvířatům dostalo lékařské péče a možnosti zotavit se ze zranění nebo z nemoci. Mláďata se zde učí přežít ve volné přírodě, zatímco o těžce zraněné jedince je potřeba pečovat i nadále.

Podle článku Lewise Smitha The Times Online 06. 12. 2006.


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz