Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

The New Zealand Herald: Krávy jsou hrozbou pro životní prostředí, říká zpráva OSN

19. 12. 2006 - PRAHA/WELLINGTON [EcoMonitor]

Podle nové zprávy OSN představuje chov dobytka velkou hrozbu pro klima, lesy a divokou přírodu. Informuje o tom ve svém článku Jarrod Booker na serveru The New Zealand Herald. Podle zprávy FAO se na produkci metanu podílí z více než jedné třetiny dobytek svými větry a výkaly.

Skotu je také připisována podíl na řadě dalších „environmentálních prohřešků“ od kyselých dešťů přes podíl na vzniku pouští či mrtvých zónách v oceánech, od kontaminace řek a pitné vody až po nepřímé ničení korálových útesů.

Zpráva Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) nazvaná „Velký stín hospodářských zvířat“ rovněž zkoumá škody způsobené ovcemi, prasaty a kozami. Na světě žije přibližně 1,5 miliardy skotu. Podle zprávy je dobytek odpovědný za 18 procent skleníkových plynů způsobujících globální oteplování, to je více než auta, letadla a všechny ostatní druhy dopravy dohromady.

Pěstování hnojiv pro růst krmiva či ničení vegetace v rámci přípravy vhodné půdy pro pastvu, představuje 9 procent všech produkovaných emisí kysličníku uhličitého. Další plyn, který otepluje planetu 20krát rychleji než kysličník uhličitý je metan. Podle zprávy FAO se na jeho produkci podílí z více než jedné třetiny právě dobytek svými větry a výkaly.

Kromě těchto dvou plynů produkují zvířata ještě více než 100 dalších jako například čpavek (více než 2 třetiny celosvětové produkce), který je jednou z hlavních příčin kyselých dešťů.

Farmaření, jak dodává zpráva, „hlavní kočí odlesňování“, a nadměrná pastva mají za následek, že z každé páté pastviny nebo louky vznikne poušť. Podle zprávy se do roku 2050 více než zdvojnásobí dopady způsobené chovem dobytka. Na Novém Zélandě je přibližně 10 milionů krav. Tamní farmáři čekají na výsledky výzkumníků z FAO.

„Předpokládám, že zpráva byla napsána vegany,“ říká prezident Federace farmářů Charlie Pedersen. „Nehovoříme o dobytku, ale o jídle.“ Podle něj jde o velmi omezený pohled na situaci. „Pokud odeberete jídlo z obchodů, musíte ho nahradit něčím jiným. Jíst musíte stále.“

Graham Fraser, předseda Dairy 21 – skupina zabývající se mlékařstvím – shledává zprávu o krávách „neobyčejnou“. „Krávy slouží lidem velice dlouho, mění trávu v něco, co můžeme jíst.“ dodává.

Podle článku Jarroda Bookera z 11. 12. 2006 na serveru The New Zealand Herald.


Jan Šatoplet

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz