Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ochránci zvířat nesouhlasí s utrpením kaprů

20. 12. 2006 - PRAHA [Svoboda zvířat / Econnect]

Občanská sdružení, která se zabývají ochranou práv zvířat, upozorňují na rozpor mezi mírumilovným duchem vánočních svátkům a krutým zacházením se živými rybami. "Kapři v pouličních kádích jsou pomlácení, poranění, přidušení, nemocní a hladoví," zdůrazňuje Marek Voršilka ze Svobody zvířat. K tomuto názoru se připojují i někteří zoologové. Ve více než deseti českých, polských a slovenských městech proběhnou veřejné akce, jejichž cílem bude odradit lidi od nákupu vánočního kapra.

Česká Svoboda zvířat a polská VIVA! společně vytvořily mezinárodní Koalici za nekrvavé Vánoce. Pod její hlavičkou proběhnou 20. prosince ve více než deseti českých, polských a slovenských městech veřejné akce, jejichž cílem bude odradit lidi od nákupu vánočního kapra.

Ochránci zvířecích práv chtějí upozornit na utrpení, kterým kapři procházejí, než se dostanou na vánoční stůl. "Kapři v pouličních kádích jsou pomlácení, poranění, přidušení, nemocní a hladoví. Je až neuvěřitelné, že je takto trápíme zrovna na oslavu Vánoc, které jsme nazvali svátky klidu, míru a lásky," tvrdí Marek Voršilka ze Svobody zvířat.

Na stranu ochránců se přidávají i někteří odborníci. "Systém vnímání bolesti mají ryby prakticky stejný jako savci," říká polský zoolog a vysokoškolský profesor Andrzej Elżanowski. "Chcete-li porozumět tomu, co znamená tato vánoční tradice pro ryby, představte si utýrané psy, kteří se tísní v malých klecích s nápisem Na prodej," dodává.

Legislativa na ochranu kaprů před týráním je podle Voršilky slabá, a navíc se často nedodržuje: "V loňském roce jsme se snažili několikrát přimět Veterinární správu, aby zasáhla proti zakázanému jednání, ale s odvoláním na nedostatek času jsme byli odmítnuti."

V praze dnes auto s promítacím plátnem na vozíku bude zastavovat vedle pouličních stánků; promítne se na něj krátký videodokument. Jeho součástí budou záběry z pouličních prodejů psů v Číně a upozornění na podobnost čínské tradice s tou českou.

Kromě zmiňovaných akcí budou v ulicích ještě stovky dobrovolníků roznášet letáky a jsou v provozu mezinárodní internetové stránky unbloodychristmas.eu, v čestině krvavevanoce.cz.


-red-


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz