Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Swissinfo: Švýcaři mají třikrát větší ekostopu, než by měli mít

21. 12. 2006 - PRAHA/ŽENEVA [EcoMonitor]

Švýcarsko spotřebovává přírodní zdroje, jako by vůbec nemyslelo na zítřek, píše server Swissinfo. Nejnovější zpráva zaměřená na udržitelný rozvoj konstatuje, že takzvaná ekologická stopa průměrného Švýcara odpovídá 4,7 hektaru zemského povrchu.

Celosvětově má však každý člověk k dispozici pouze 1,8 hektaru. To znamená, že Švýcaři spotřebovávají zdroje jiných národů, nebo žijí na úkor budoucích generací. Současná průměrná globální ekostopa je 2,2 hektaru. Hlavním důvodem, proč má Švýcarsko tak velkou ekostopu, je spotřeba energie: nyní je desetkrát vyšší než v roce 1961, píše Swissinfo. V Evropě však Švýcarsko není žádnou výjimkou. Průmyslové země užívají průměrně třikrát více zdrojů, než by z hlediska udržitelného rozvoje měly.

Podle údajů statistického úřadu se ukazuje, že švýcarská veřejnost, zaměstnanci a úřady již pomalu ideu udržitelného rozvoje přijímají. Lidé se o udržitelný rozvoj začali zajímat v osmdesátých letech a postupně do svého života zapojují environmentální aspekt, řekl agentuře Peter Knoepfel z Vysoké školy veřejné správy. "Problémem však je, že věci posuzují jen na lokální úrovni a nestarají se o celosvětové životní prostředí a záležitosti, jako je koncentrace CO2 nebo globální oteplování," dodal.

Statistický úřad uvádí, že nyní se životní prostředí v zemi nezhoršuje. Švýcaři však přispívají k problémům jinde - při cestování a také prostřednictvím investic v rámci globální ekonomiky. V sektoru výroby a služeb se zlepšila energetická účinnost, avšak kvůli rostoucí mobilitě zaměstnanců se nepodařilo snížit spotřebu v sektoru dopravy.

Petera Knoepfela nejvíce znepokojuje také využívání půdy a současný stavební boom. "Půdu určenou k zastavění bychom měli zmrazit na současné rozloze," tvrdí. "Rovněž bychom měli zvýšit hustotu osídlení, abychom zastavili živelný růst měst do všech stran a snížili spotřebu energie na dopravu." Knoepfel se dále domnívá, že stát by měl v zájmu udržitelného rozvoje intervenovat prostřednictvím "institucionálních režimů", které by vyvažovaly individuální práva a potřebu zajistit dlouhodobou udržitelnost zdrojů. "Myslím, že federální úřady i vláda budou této myšlence přístupné," řekl Knoepfel pro Swissinfo. "Mnohem více se obávám, že z ideologických důvodů ideu neakceptuje parlament."

Podle článku Scotta Cappera na serveru Swissinfo ze dne 16. 12. 2006


Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz