Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na školách se promítaly Příběhy bezpráví

21. 12. 2006 -, Econnect/Člověk v tísni

V listopadu letošního roku uspořádala společnost Člověk v tísni druhý ročník projektu Příběhy bezpráví, v jehož průběhu se na českých základních a středních školách konala promítání dokumentárních filmů přibližujících poválečné období našich dějin, zejména padesátá léta. Bezprostředně po projekcích filmů měli žáci a studenti možnost besedovat s pamětníky, kteří se sami stali oběťmi komunistického bezpráví.

"Přihlášené školy si mohly vybrat jeden ze čtyř filmů a ten jim byl následně zdarma poskytnut na VHS kazetě nebo DVD nejen k listopadovému promítání, ale i k trvalému užívání. Jednalo se o následující tituly - Bez milosti režisírek Marie Šandové a Kristiny Vlachové, Nebe nad Evropou režisérky Heleny Třeštíková, Případ Dr. Horáková režiséra Jana Mudry a Ztracená duše národa VI. - Ztráta víry režisérky Olgy Sommerová," uvedl tiskový mluvčí festivalu Jeden svět Filip Šebek.

Do akce se zapojilo na 550 škol z celé České republiky, opět vzbudila pozornost mezi odbornou i laickou veřejností a vyvolala značný mediální ohlas. „Největší přínos celého projektu vidím jednak v upozornění na to, že existují etapy lidských dějin, které více než kterékoliv jiné psaly příběhy bezpráví, ale rovněž v tom, že setkání s těmito lidmi může žáky přivést k hlubšímu vnímání hodnot, které se z naší společnosti kamsi vytrácí a stávají se z nich pojmy vystřižené z dávno zapomenutého slovníku cizích slov. Mám na mysli hodnoty jako je pravda a spravedlnost, ale také láska, přátelství či rodina,“ myslí si pedagog Stanislav Švejcar ze ZŠ Zámecká v Litomyšli.

Součástí projektu byla letos i výstava Příběhy bezpráví, sestavená především ze studentských prací, zachycujících zapomenuté osudy lidí, kteří mají s komunistickým bezprávím osobní zkušenost a kteří vyučovali nebo studovali na jejich škole, respektive žili v jejich obci či městě. „Jsme jim dlužni nesmírně mnoho. Jejich poselství o touze žít ve svobodě a řádu a jejich životní příběhy zůstávají varovným mementem i pro naši současnost,“ řekl na vernisáži pražské výstavy bývalý politický vězeň Leo Žídek.

Jen v Praze výstavu navštívilo přes dva tisíce lidí, další stovky návštěvníků ji shlédli v Českých Budějovicích, Liberci, Olomouci, Ostravě, Opavě a Ústí nad Labem. Výstava Příběhy bezpráví je až do 7. ledna k vidění ještě v plzeňské Měšťanské besedě a od 16. ledna do 25. února v Regionálním muzeu v Litomyšli. Pro velký zájem bude výstava pokračovat i v průběhu roku 2007 v dalších původně neplánovaných městech. Od ledna do konce června bude k vi

dění v památníku Vojna u Příbrami, v lednu v Jablonci nad Nisou a v průběhu března v Karlových Varech a Pardubicích.

„Bohužel musíme zastavit přípravu nových didaktických materiálů, plánované semináře pro pedagogy a další aktivity. Dlouhodobě se nám totiž nedaří získat finanční prostředky na jejich realizaci,“ říká ředitel projektu Karel Strachota. Projekt Příběhy bezpráví je součástí rozsáhlého vzdělávacího programu Jeden svět na školách.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Příběhy bezpráví

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz