Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Charita chystá pomoc pro uprchlíky v Batticaloa

22. 12. 2006
-red- [Česká katolická charita] -


V posledních měsících si boje v provincii Batticalloa vyžádaly oběti také v uprchlických táborech. Provincie je sídlem humanitární mise Sdružení Česká katolická charita (SČKCH). Potravinové balíčky a další pomoc bude směřována do čtyř menších táborů.

Konflikt na Srí Lance začal eskalovat už v březnu a dubnu 2006, a boje od té doby probíhají s různou intenzitou dodnes. V Jaffně a oblasti Mutturu potyčky přerostly v regulérní válku, v níž zahynulo letos nejméně 2.500 lidí. Kolik Tamilů zahynulo při snaze útéci přes moře do Indie, či při pokusech přeplavit se do bezpečnějších oblastí Srí Lanky s početným tamilským obyvatelstvem není známo. Jednotky tamilské organizace LTTE a vládní vojska SLA se navzájem obviňují z masakrů civilistů.

Počet lidí, kteří museli kvůli válce opustit domovy stále roste. Odhaduje se, že na Srí Lance se v současnosti pohybuje téměř čtvrt milionu uprchlíků, z toho nejvíce zasaženou provincii je právě Batticaloa, kde působí mise Sdružení česká katolická charita od ledna 2005.

Provincie Batticaloa je přirozeným cílovým místem pro vnitřní migraci pro všechny tamilské uprchlíky. Žije zde početná tamilská většina, například samotné město Batticaloa a jeho okolí je z 95 % tamilské. Tamilské hnutí odporu LTTE je zde slabší než na severu a severovýchodě. Bývalý velitel LTTE Karuna zběhl spolu se svými vojáky na stranu oficiální Srí Lanské vlády. Dnes kontroluje rozsáhlá území provincie a snaží se eliminovat vliv LTTE a zabezpečit klid. Nelze si ho však představovat jako mírotvorce, jeho metody jsou stejně drsné a kruté jako metody LTTE a SLA.

V posledních měsících si boje vyžádaly oběti i v uprchlických táborech. Je otázkou zda se jedná o náhody, záměr či neschopnost velitelů. Ozbrojenci LTTE často přepadají humanitárních zásilky s léky a potravinami. Tamilští tygři unášejí nezletilé a mladistvé chlapce a zařazují je do svých jednotek. Každý druhý den se ozývá dělostřelecká palba i střelba z ručních zbraní. Zahraniční humanitární pracovníci i místní lidé si pomalu zvykají, zvuk detonací, který je zpočátku vyhnal z města, dnes již ani nevnímají. Válka a napětí se tu stalo něčím normálním.

Srí Lanka je normálně velice příjemné místo k životu a příroda tu lidem dává obživu velice snadno. Obrovský přiliv uprchlíků však vyvolal několikanásobně vyšší poptávku po základních potravinách a ukázalo se, že jich není dostatek. Objevují se podvýživa a hlad.

Provincie Batticaloa hostí v současnosti kolem 65.000 až 70.000 uprchlíků (IDP - Internally Displace Person). Při těchto odhadech vycházíme z vlastních průzkumů v uprchlických táborech a informací od organizací UNOCHA (UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs), UNHCR a také místní Katolické charity EHED, která je jedním z největších poskytovatelů pomoci na ostrově.

Humanitární pomoc je koordinována Organizací spojených národů (UNOCHA). SČKCH je obecně akceptovaným partnerem, ačkoliv se doposavad zaměřovala především na pomoc lidem postižených tsunami. SČKCH má na místě kvalitní personál, kancelář a jeho administrativní náklady na pomoc a distribuci v celé provincii jsou minimální. Pracovníci SČKCH již dávno navštěvují i válečné uprchlické tábory a provádějí monitoring situace v oblastech, kam UNHCR a UNOCHA nemá přístup (oblasti ovládané LTTE), poskytují krizovou intervenci a pomáhají potřebným rodinám.

Projektový vedoucí SČKCH prováděl i průběžný monitoring, konzultoval možné odezvy na úrovni místní charity, která poskytuje plošnou pomoc uprchlíkům v hodnotě mnoha milionů amerických dolarů. Chystaná humanitární pomoc ČR pro válečné uprchlíky v provinci Batticaloa bude směřována do čtyř menších uprchlických táborů a poskytne pomoc přibližně šesti stovkám rodin, tedy asi 3500 jednotlivcům. Potravinové balíčky budou nakoupeny z místních zdrojů.

SČKCH staví v provincii Batticaloa deset nových předškolních zařízení a opravuje dalších 37, zabezpečuje vybavení, vzdělává pedagogy, zavadí systém microcreditů pro tsunami zasažené komunity, provádí obnovu patnácti kilometrů zničeného pobřeží, poskytuje psychosociální pomoc a poradenství pro uprchlíky před vlnou tsunami.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz