Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Obránci lidských práv se bojí o osud rektora univerzity na Srí Lance

27. 12. 2006
-red- [Amnesty International / Econnect] -


Profesor Sivasubramanium Raveendranath, rektor Východní univerzity v Batticaloa na Srí Lance, byl údajně unesen z konference, která se konala v hlavním městě Kolombu 15. prosince. Od té doby je v oblasti přísně střežené armádou. Vypadá to, že jeho únosci je ozbrojená skupina operující s tichou podporou bezpečnostních složek. Amnesty International se obává, že profesor Raveendranath je v nebezpečí mučení, navíc trpí srdeční chorobou a jeho život je tak vážně ohrožen. Obránci lidských práv proto apelují na veřejnost, aby se o případ zajímala.

Pětapadesátiletý profesor Sivasubramanium Raveendranath se účastnil konference srílanské Společnosti pro rozvoj vědy a kolegy byl údajně naposledy spatřen behěm přestávky mezi přednáškami. Už 20. září ozbrojení muži unesli jeho kolegu, děkana Fakulty umění Východní univerzity, Dr. Bala Sugamar. Bylo rozhlášeno, že únosci za něj požadují okamžitou rezignaci profesora Raveendranatha.

Profesor Raveendranath předal svou rezignaci a Dr. Bala Sugamar byl brzy poté propuštěn. Univerzita však Raveendranathovu rezignaci nepřijala, důvodem bylo, že byl do funkce jmenován prezidentem. Sivasubramanium Raveendranath se však necítil dost bezpečně na to, aby se vrátil na půdu univerzity, a tak vykonával svou činnost z Kolomba. Jeho rodina říká, že Sivasubramanium Raveendranathovi bylo několikrát vyhrožováno, I když není známo kým.

Dle místní nevládní organizace je Východní univerzita známá pro svou divokou vnitřní politiku, zvláště ve věcech kontroly univerzity. Mnoho členů univerzitních fakult v minulosti odstoupilo, "zmizelo" nebo bylo zabito. Někteří lidé z univerzity tvrdí, že profesor Raveendranath podporuje hnutí Tamilských tigrů - Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), ale jeho rodina tvrdí, že profesor stojí zcela mimo politiku.

"Příměří": uprchlíci, mrtví, ranění...

V posledních měsících se postavení lidských práv na Srí Lance značně zhoršilo. Boje mezi bezpečnostními složkami a LTTE se od dubna stupňují, což má za následek řadu zabitých nebo zraněných civilistů, a více než 200 000 lidí muselo opustit své domovy. LTTE ani bezpečnostní složky nepřijaly žádná řádná a účinná opatření, aby zabránily zabíjení a zraňování civilistů během vojenských akcí. Ač se násilí zvyšuje, obě strany tvrdí, že stále dodržují dohodu o příměří z roku 2002. Tento konflikt si na Srí Lance za poslední dvě desetiletí vybral již na 65 000 obětí, především civilistů.

V posledních měsících jsou na severu a východě Srí Lanky hlášena "zmizení" nebo únosy bezpečnostními složkami nebo ozbrojenými skupinami. Takto zmizelí lidé jsou na tzv. "výslechu" a jsou drženi bez kontaktu s okolím. O výsleších nebo zadržení neexistují záznamy. Oficiální úřady pro sledování a hlášení takových událostí (jako například. Národní komise pro lidská práva - National Human Rights Commission) selhávají a často nejsou s to zjistit, kde se "zmizelí" lidé nacházejí. Každý takto zadržený je ve zřejmém nebezpečí mučení nebo špatného zacházení.

"Vyzvěte úřady, aby okamžitě činily vše nezbytné k zjištění, kde se nachází Sivasubramanium Raveendranath, který byl údajně unesen 15. prosince," apeluje Amnesty International na veřejnost, aby posílala dopisy. Ty mají velkou sílu: v mnoha podobných případech se podobný mezinárodní nátlak ukázal jako účinný.

Dopisy je možné adresovat prezidentovi (President Mahinda Rajapakse, Presidential Secretariat, Colombo 1, Sri Lanka), armádě (Lt Gen Sarath Fonseka, Army Commander, Army Headquarters, Flagstaff Street, Colombo 1, Sri Lanka), na ministerstvo obrany (Gotabaya Rajapaksa, Secretary, Ministry of Defence, 15/5 Baladaksha Mawatha, Colombo 3, Sri Lanka) a zvláštní ministerstvo, do jehož kompetencí spadají lidská práva (Mahinda Samarasinghe, Minister of Disaster Management and Human Rights, 383, Department of Meteorology, Bauddhaloka Mawatha, Colombo 7, Sri Lanka).

"Vyzvěte úřady, aby zajistily, že Sivasubramanium Raveendranath nebude mučen, nebude s ním špatně zacházeno a bude mu zajištěn přístup k rodině, právní pomoci dle svého výběru a veškeré nutné lékařské péči. Žádejte, aby bylo zahájeno okamžité, řádné a nestranné vyšetřování únosu Sivasubramanium Raveendranatha, a aby jeho výsledky byly zveřejněny a odpovědně osoby postaveny před svobodný a spravedlivý soud. Vyzvěte úřady, aby Sivasubramanium Raveendranatha okamžitě a bezpodmínečně propustily z vazby, pokud se v ní nachází, nebo aby jej obvinily z uznatelného trestného činu," žádá Amnesty.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz