Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Guardian: Karibský korálový útes ničí hnojiva a bahno

2. 1. 2007 - PRAHA/BELIZE CITY [EcoMonitor]

Hnojiva a sedimenty, které se vyplavují z plantáží banánů, cukrové třtiny a ananasů, ničí korálové útesy na celém karibském pobřeží. Kvůli tomu klesá počet turistů, kteří jezdí do Mexika, Belize, Guatemaly a Hondurasu obdivovat krásnou přírodu, píše deník Guardian.

Zpráva organizace World Resources Institute (WRI) a dalších skupin ochránců životního prostředí říká, že snížení množství pesticidů a hnojiv a také menší eroze by mohly pomoci zastavit ničení druhého největšího bariérového útesu, který se táhne v délce 600 mil. Zpráva odhaduje, že přes 80 % sedimentů a více než polovina živin z hnojiv, které ničí korály, pochází z Hondurasu. Do Karibského moře totiž proudí voda z největších honduraských řek. „Naše analýza ukazuje, že znečištění pocházející z farem v Hondurasu může neočekávaně zničit celý středoamerický útes, který je důležitým zdrojem pro ekonomiku, jednak díky turistům, jednak díky lovu ryb,“ řekla deníku Lauretta Burkeová, odbornice na pobřežní ekosystémy a jedna z autorů zprávy WRI.

Nánosy bahna dokážou zakalit vodu natolik, že znemožní přístup slunečního svitu, pesticidy dokážou korály zabít a hnojiva zase mohou urychlit růst řas. Ty s korály soupeří o světlo. Podle studie by splachování pesticidů a hnojiv nebo eroze mohly v následujících letech ještě narůst, odhady předpokládají 13% nárůst do roku 2025. Jiné studie zase hovoří o tom, že v posledních padesáti letech odumřelo 30 % známých korálových útesů a dalších 30 % je velmi vážně poškozeno, často právě v důsledku znečištění vody bahnem či pískem a kvůli růstu teploty mořské vody. Liza Karina Agudelová, koordinátorka organizace International Coral Reef Action Network-MesoAmerican Reef Alliance, říká, že studie neviní z ničení korálového útesu Honduras, kde kvůli častým dešťům a vylévání řek dochází k vyplavení plantáží poměrně často, ale naopak chce „oslovit všechny státy v regionu, obvinit jednu zemi nemá cenu“.

Po staletí byly rozsáhlé plantáže cukrové třtiny, ananasu a banánů tím, co vytvářelo bohatství zdejší oblasti. V současné době se však hlavním zdrojem příjmů zdejších lidí stávají spíše turisté a v neposlední řadě také peníze od příbuzných pracujících v zahraničí. Ochránci životního prostředí, včetně Světového fondu ochrany přírody (WWF), se snaží spolupracovat s pěstiteli v Hondurasu a najít takový způsob zemědělství, který by méně škodil okolní přírodě. „Podle závěrů studie se snažíme snížit množství pesticidů a zabránit erozi půdy zejména v důležitých zemědělských oblastech, kde existují rozsáhlé plantáže cukrové třtiny a citrusů,“ říká Jose Vasquez, ředitel zemědělské sekce WWF pro Střední Ameriku.

Podle článku Karly Heusner Vernonové The Guardian 13. 12. 2006


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz