Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nevládní organizace varují: za "utajovanou skutečnost" bude možné označit cokoli

25. 8. 2004 -, Econnect

Zvyšovat obecné povědomí o připravovaných legislativních změnách v oblasti přístupu k informacím, zároveň také prosadit odstranění závažných nedostatků a rizik z návrhu zákona o utajovaných informacích a bezpečnostní způsobilosti: takový je cíl nově založené Koalice za utajování informací v demokratických mezích. V koalici se spojily tři nevládní organizace - Transparency International ČR, Iuridicum Remedium a Otevřená společnost.

Vznik Koalice je reakcí na návrh nového zákona o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, který v říjnu loňského roku připravil Národní bezpečnostní úřad. "Tento návrh představuje krok směrem k nepřehlednému a čím dál většímu utajování řady informací a možné svévoli veřejné správy na tomto poli. Pokud by byl přijat v navrhované podobě, znamenalo by to mimo jiné další významné omezení pro činnost nevládních organizací, které se již dnes potýkají s neochotou institucí poskytovat informace," uvádí Koalice.

Koalice upozorňuje na to, že pod novou, mnohem volnější definici utajované skutečnosti obsaženou v novém návrhu, se dá dosadit téměř cokoli: navíc o označení informace za utajovanou má rozhodovat tzv. původce informace, tedy orgán státu nebo podnikatel, u něhož informace vznikla. "Vytváří se tak poměrně značný prostor k tomu, aby za utajované byly o značeny i takové informace, u kterých nemá jejich původce z nějakých důvodů zájem na tom, aby byly poskytnuty veřejnosti," varuje Koalice. Návrh zákona podle ní obsahuje i řadu dalších nedostatků a rizik.

V návrhu Národního bezpečnostního úřadu není zcela jednoznačné to, kdo bude vymezovat, co je či není utajovaná skutečnost. Už stávající zákon o ochraně utajovaných skutečností není bez problémů: podle Koalice dává značnou moc Národnímu bezpečnostnímu úřadu. Nevládní organizace varují, že navržená úprava vychází utajování a prověřování bez dostatečné kontroly vstříc ještě podstatně více - podle nového zákona by se zrušilo nařízení vlády, které specifikuje zákonnou definici utajované skutečnosti pomocí seznamu těchto skutečností. "Zatímco dnes je každému zřejmé, co je utajovaná skutečnost, chráněná specifickými povinnostmi a dokonce i trestním zákonem, nový zákon počítá pouze s nejasnou definicí, která v podstatě říká, že jsou to ´ty informace, jejichž vyzrazení by mohlo způsobit újmu zájmům státu nebo mezinárodních organizací nebo být pro jejich zájmy nevýhodné´," upřesňuje Koalice. O tom, zda by byla definice tohoto zákona naplněna, by navíc rozhodoval předem neznámý okruh úředníků a soukromých subjektů, u nichž informace vznikla.

"V únoru 2004 vrátila Legislativní rada vlády návrh NBÚ k přepracování, s mnoha připomínkami, do nichž byly zahrnuty i některé výhrady a návrhy Koalice. Přepracovaný návrh bude projednávat Legislativní rada vlády 2. září tohoto roku. Naším cílem je upozorňovat odbornou i laickou veřejnost a zákonodárce na nebezpečí návrhu pro základní práva osob i pro demokratické prostředí, aktivně sledovat a připomínkovat legislativní proces," uvedla koordinátorka projektu Barbora Pěchotová. Koalice bude o průběhu projektu veřejnost informovat na webových stránkách projektu umístěných na adrese www.transparency.cz.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz