Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Independent: Planeta Země se možná úplně promění, říká odborník na klima

3. 1. 2007
Hanka Hermová [EcoMonitor] -


Jeden z nejvýznamnějších světových expertů na změny klimatu varuje, že se planeta Země kvůli narůstajícím antropogenním emisím oxidu uhličitého zcela promění. Jim Hansen, jeden z prvních vědců, kteří na klimatické změny upozornili, řekl v rozhovoru pro deník Independent, že máme maximálně deset let na to, abychom omezili emise oxidu uhličitého. Jinak se nám podle něj vymkne situace z rukou a dojde k nevratným změnám v krajině.

Jim Hansen pro Independent řekl: "Nemůžeme prostě spálit všechny fosilní zdroje na Zemi. Pokud bychom to udělali, planeta by se úplně změnila." Podle něj by roztál všechen led v Arktidě, podstatně by stoupla hladina moře a také by vymřelo veliké množství druhů. Již nyní se dají důsledky globálního oteplování pozorovat na severní polokouli. Roztávají tam ledové kry v oceánech, zpět do vesmíru se odráží méně slunečního světla a tepla a Arktida se otepluje. Z roztávající tundry uniká metan, který je jako skleníkový plyn dvacetkrát účinnější než oxid uhličitý, tvrdí Jim Hansen.

"Budeme-li čekat dalších deset let (do roku 2015) a porostou-li emise CO2 stejným tempem jako dosud (o dvě procenta ročně), budou v roce 2015 emise o 35 procent vyšší než v roce 2000. Pokud ale chceme, aby se průměrné teploty na Zemi pohybovaly v rozsahu podobném jako za poslední milion let, musíme omezit emise do poloviny století o 25 procent a do konce století o 75 procent," řekl podle Independentu vědec.

Pokračující růst koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře a stoupající průměrné teploty by mohly způsobit zhroucení ledovců v Grónsku i západní Antarktidě, což by mělo za následek katastrofický vzestup hladiny moře. "Naposledy, když bylo na Zemi o 3 °C tepleji, byla hladina moře o 25 metrů výše (plus minus 10 metrů). To se nestane za jedno století, ale za jedno století se hladina může zvednout o několik metrů," upřesnil Hansen. "Polovina lidí na světě žije do 15 mil od pobřeží. A nezanedbatelné množství velkých měst leží právě na pobřeží," dodal.

Mnoho druhů rostlin a zvířat se nezvládne adaptovat na rostoucí teploty. Izotermy (čáry spojující oblasti se stejnou teplotou) se budou posunovat směrem k zemským pólům rychlostí 50 km za desetiletí, ale rostlinná a živočišná migrace postupuje průměrně jen 6 km za deset let, napsal Independent. "Chladnomilné druhy nemají kam jít. Mnoho z nich se ocitne v problémech. Budou prostě z planety vytlačeny," doplnil Hansen.

Podle článku Steva Connora v deníku Independent ze dne 1. 1. 2007

Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz