Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

BBC: Nosorožce v Nepálu ohrožují povstalci

5. 1. 2007 - PRAHA/KÁTHMANDŮ [EcoMonitor]

Desítky vzácných jednorohých nosorožců indických uhynuly podle ochránců přírody v minulých letech v jihozápadním Nepálu. Poslední sčítání těchto velmi vzácných zvířat ukázalo, že jich v národním parku Bardiya zbývá pouhých dvacet šest, přestože jich tu před čtyřmi lety žilo osmdesát tři, píše internetové vydání BBC.

Počet zvířat se snížil i v nepálském parku Chitwan, kde ochránci napočítali 405 kusů oproti více než pěti stům v roce 2000. Nosorožec indický (Rhinoceros unicornis) patří k největším ze všech druhů nosorožců. Může být vysoký až dva metry a váha tohoto tlustokožce může dosáhnout až 2 700 kg. Přesto se uvádí, že je výborný plavec, dokáže se potápět a hledat potravu pod hladinou vodních toků.

Nosorožci se stávají terčem pytláků kvůli svým rohům, těm totiž tradiční asijská medicína přisuzuje afrodiziakální účinky. Někteří autoři odborných studií se již dříve vyjádřili v tom smyslu, že by bylo lepší přesunout ohrožená zvířata přes hranice do chráněných rezervací v Indii. To ale odmítli představitelé státní politiky ochrany přírody. Deník Kantipur, který vychází v hlavním městě Nepálu, citoval zástupce státní správy Phanindru Kharela, který označil jakékoli stěhování zvířat za zcela nemožné.

Nosorožci se do parku Bardiya dostali během posledních dvaceti let, kdy sem byli přestěhováni z centrálních oblastí země. Tento postup byl dlouhodobě prezentován jako hlavní krok v ochraně ohroženého druhu. Jenže po začátku povstání maoistických rebelů, kteří mají pod kontrolou hůře přístupná a vzdálenější území, polevila ochrana zvířat v národních parcích. Deset let trvající povstání vyhovuje zejména pytlákům, kterým umožňuje poměrně snadné výdělky, píše BBC.

Množství lidí, kteří zajišťovali ochranu národních parků, bylo v minulosti odvoláno právě kvůli akcím proti levicovým povstalcům. Ochrana parků by se však měla podle současné mírové dohody mezi centrální vládou a povstalci pomalu začít obnovovat.

Podle článku Sushila Sharma BBC Online News 03. 01. 2007.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz