Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Filipínci zadrželi pytláckou loď v mořské korálové rezervaci

5. 1. 2007 - Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva., Econnect/WWF

-foto-
-foto-
Filipínské úřady zadržely v blízkosti přísně chráněného národního mořského korálového parku Tubbataha rybářské plavidlo s nákladem ilegálně ulovených ryb v objemu desítek tun. Loď se 30 čínskými námořníky byla zadržena a eskortována do přístavu.

Na lodi byl objeven náklad vysoce komerčně využitelných ryb, včetně 1200 kusů jednoho z největších druhů ohrožených korálových ryb (Cheilinus undulatus). Lov, vlastnictví, transport nebo obchod s touto rybou je zakázaný filipínskými zákony – držení této ryby může být pokutováno ve výši 2 400 USD a také vězením od 12 do 20 let. Tento druh je také na seznamu Úmluvy pro mezinárodní obchod s ohroženými druhy (CITES).

WWF Filipíny vyzývá k bezprostřední akci proti ilegálnímu lovu. „V takové zemi jako jsou Filipíny, kde už bylo vyloveno na 90% našich zdrojů ryb a kde polovina populace je závislá na moři jako hlavním zdroji potravin, může mít ilegální rybaření katastrofální následky,“ řekl výkonný ředitel WWF Filipíny Lory Tan.

Korálové útesy Tubbataha jsou jádrem mořského ekoregionu Sulu-Sulawesi, který je považován za jeden z nejproduktivnějších ekosystémů na planetě a vytváří životní podmínky pro více než 2% světové populace ryb a je zdrojem potravin pro 35 milionů lidí.

Podle WWF je ilegální a neregulovaný lov ryb globálním problémem. Děje se tak v podstatě ve všech rybářských oblastech a objem úlovků může být až 30% z celkového množství ulovených ryb. Ilegální lov může také vést až k úplnému zhroucení některých oblastí.

„Kromě toho, že pytláci decimují komerčně využitelné populace ryb, tak také zabíjí desítky tisíc mořských živočichů jakžto nechtěný úlovek a ničí křehké ekooblasti tím, že používají ničivé a někdy ilegální rybářské praktiky.“

Podle WWF to není poprvé, kdy byli čínští rybáři zadrženi v oblasti Tubbatah. V samotném Palawanu bylo zadrženo v uplynulých devíti letech téměř 600 Číňanů pro ilegální rybaření. Některá plavidla přitom byla zadržena opakovaně, přičemž mnohem více nebylo nikdy chyceno.

„Pokud Číňané chtějí kupovat naše ryby, musí dodržovat naše zákony,“ uvedl Tan. „Nemůžou sem prostě jednoduše přijít a sebrat to málo, co tady zbylo. Místo toho, aby ilegálně lovili naše ryby, měli by nám pomoci investovat do nových technologií na rozvoj a ochranu rybí populace.“

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

18. 4. 2007
18. 4. 2007
Související odkazy
Stránky WWF

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz