Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Koledníci navštívili prezidenta, premiéra a kardinála Vlka

5. 1. 2007
-red- [Econnect / Charita] -


Skupina koledníků charitní Tříkrálové sbírky navštívila včera prezidenta České republiky, Úřad vlády České republiky, Arcibiskupství pražské, Ministerstvo práce a sociálních věcí a Magistrát hlavního města Prahy. Tři králové s trubačem přinesli za zpěvu koledy radostnou zvěst o narození Ježíše Krista v Betlémě a prosytili chodby i kanceláře úřadů vonným dýmem kadidla jako symbol požehnání pro celý dům.

Koledníci popřáli vše dobré v novém roce, obdarovali přítomné kapesním kalendáříkem a "bílým zlatem" – cukříkem - a pomazali jim ruce myrhou. Skupinu koledníků přijal a do kolednické kasičky přispěl prezident republiky Václav Klaus, premiér Mirek Topolánek, český primas Miloslav kardinál Vlk a další osobnosti veřejného života a státní a církevní správy a samosprávy.

"Premiér Mirek Topolánek se zajímal, na co je konkrétně výtěžek Tříkrálové sbírky určen. Král Kašpar odpověděl, že záměrem sbírky v pražské arcidiecézi je výstavba Azylového domu pro matky s dětmi v tísni a Týdenního stacionáře pro seniory v Praze-Hlubočepech," uvedl Jan Oulík z pořádající Charity. Stacionář bude letos v létě otevřen v budově bývalé mateřské školky v Renoirově ulici. "V patnáct hodin odpoledne koledníky přijal ve svém sídle na Pražském hradě prezident republiky Václav Klaus. Také on štědře přispěl koledníkům do zapečetěné kasičky," dodal Jan Oulík.

Na Hradčanském náměstí přijal koledníky český primas kardinál Miloslav Vlk, který kromě příspěvku daroval koledníkům čokoládové cukroví. V Arcibiskupském paláci navštívili koledníci také pracovny biskupů Karla Herbsta a Václava Malého a generálního vikáře Michala Slavíka. Na Ministerstvu práce a sociálních věcí přispěl do kasičky koledníků mj. ministr Petr Nečas a jeho náměstek Marián Hošek, na Magistrátu hlavního města Prahy přijal koledníky radní pro oblast sociální a bytové politiky Jiří Janeček.

Dobrovolníci koledují už sedmým rokem

Dobročinná akce Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí u nás a v celostátním měřítku se letos v lednu uskutečňuje již posedmé. Výtěžek sbírky je určen především na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším jinak sociálně potřebným skupinám lidí a to zejména v regionech, kde sbírka probíhá. Nejméně desetina výnosu sbírky je každoročně určena také na humanitární pomoc do zahraničí.

Sbírka probíhá podle již standardních pravidel. Koledníkům v jednotlivých diecézích nejdříve žehnají biskupové a kněží. Dobrovolníci koledují ve skupinkách – každou skupinku tvoří zpravidla tři koledníci v dětském věku, převlečení za bájné krále - mudrce z východu, kteří se podle tradice přišli poklonit do Betléma novorozenému Ježíškovi. Vedoucím skupinky musí být dospělá osoba, vybavená průkazem koledníka. Skupinka chodí od domu k domu nebo koleduje v ulicích, nosí lidem radostnou zvěst vánočních svátků, obdarovává je drobnou pozorností. Současně koledníci prosí o finanční příspěvek do úředně zapečetěné válcovité kasičky, opatřené charitním logem.

Letos poprvé přibyl i děkovací letáček, který najdou občané ve schránce jako poděkování a informaci o využití předcházející či právě probíhající sbírky. A také jako upozornění na možnost přispět do sbírky formou dárcovské SMS. Její formát je DMS KOLEDA a odesílá se na číslo 87777.

Tříkrálovou sbírku již tradičně podporuje Nadace České spořitelny, generální partner Charity Česká republika. Letos poprvé je upozornění na sbírku také na bankomatech České spořitelny, ze kterých budou moci lidé přímo zasílat dar do Tříkrálové sbírky, podobně, jako mohou například dobíjet svůj telefonní kredit. Do Tříkrálové sbírky lze přispět také bankovním převodem nebo poštovní poukázkou na nově otevřené konto 33001122/0800 u České spořitelny. Jednotlivci či firmy, jež přispějí na konto a vyžádají si o tom potvrzení nebo darovací smlouvu, mají možnost si dar odečíst z daňového základu.

"Charita Česká republika je jeden z nejdlouhodobějších a nejvýznamnějších partnerů Nadace České spořitelny. Široká škála projektů, kterou sdružení realizuje, odpovídá základním oblastem, kterým se nadace věnuje. Jedná se hlavně o podporu seniorů, drogově závislých a postižených," vysvětluje Jarmila Plachá, předsedkyně správní rady nadace, a dodává: "Na organizačním zajištění Tříkrálové sbírky se podílí i Česká spořitelna, zřizovatel nadace, která bezplatně pomáhá se zpracování výtěžku sbírky na jednotlivých pobočkách."

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
Související odkazy
  • Tříkrálová sbírka
  • O Autorech

    -red-

    (Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz