Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bio Oko má dnes na programu dokument znova otevírající otázky o 11. září

8. 1. 2007 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-
Jedenácté září z jiného pohledu: debatu na toto téma chce otevřít dnešní projekce dokumentu 9/11: Press For Truth v pražském kině Oko. Bude to vůbec první možnost pro diváky v Evropě, aby dokument shlédli. "Jedná se o premiéru na území Evropy, která se pořádá za neuvěřitelného štěstí a nadšení pár lidí, kteří se odhodlali ukázat tuto světovou tragédii z druhé strany pro české publikum," říká iniciátor dnešního uvedení filmu Michal Franěk.

"Nesnažíme se ukázat pravdu, ale jen otevřít několik otázek, které se k nám přes oceán nedostaly, nebo jenom nechtěly být prodiskutovány," dodává organizátor, který už dříve českému publiku představil podobně zaměřený film Loose Change 2nd Edition – "dokument o událostech 11. 9. 2001 trochu jinak".

Ačkoliv v případě historických incidentů jako Pearl Harbor či atentátu na JFK vyšetřování započalo během pár týdnů, nebylo tomu tak v případě útoků z 11. září 2001, uvádí anotace filmu. "Většina lidí neví, že zřízení vyšetřující komise Kongresu bylo mnohými ve Washingtonu silně odmítáno, včetně Bushovo administrativy. Bylo to jen díky tlaku rodin obětí vedené dvanáctičlenným Řídícím rodinným výborem, že čtrnáct měsíců po útocích započala první slyšení. Většina jejich zásadních otázek však nebyla komisí nikdy zodpovězena."

Film 9/11: Press For Truth sleduje časovou osu podle známé knihy Paula Thompsona "Complete 9/11 Timeline". Pět z nejprominentnějších členů zmíněného výboru včetně tří tzv. Jersey Girls ve filmu poprvé na kameru vypráví svůj příběh a poskytují velice silné argumenty pro obnovení vyšetřování. "Cítili jsme, že naše země byla ohrožena teroristy, nekompetentností vlády... a možná ještě něčím horším," říká v dokumentu Lorie Van Auken, vdova z 11. září. Filmaři dali dohromady vzácné, přehlédnuté zpravodajské vstupy, zamlčené příběhy a vládní tiskové konference. Chtějí tak poukázat na oficiální lži, podvody a zavádějící informace.

Jako předfilm bude uveden snímek The Fourteen Minute Gap. "Řada z nás slyšela o osmnáctiminutové mezeře na prezidentském záznamovém zařízení Richarda Nixona, zapírání ohledně jejího výmazu se pak podílelo na Nixonově neslavném pádu. Ale již málokdo ví o vymazání podobného pásku s konverzací mezi prezidentem Johnsonem a ředitelem FBI Hooverem z následujícího sobotního rána po atentátu na Johna F. Kennedyho," láká anotace filmu. Krátký dokument předkládá nález archiváře Rexe Bradforda, jak byl pásek vymazán, dnešní zapírání Knihovny prezidenta Johnsona v Texasu - a také neúspěšný pokus nabídnout tento příběh celonárodním médiím. Film těží především z nedávno odtajněných materiálů.

Projekce v Bio Oko začíná ve 21 hodin, vstupné je zdarma.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

9. 1. 2007
PěknéHonza Malík
9. 1. 2007
9. 1. 2007
Re: DěkujiHonza Malik
10. 1. 2007

Související odkazy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz