Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Guardian: Až přestane vlky chránit zákon, tak je vybijeme

15. 1. 2007 - PRAHA/BOISE [EcoMonitor]

Guvernér amerického státu Idaho C. L. „Butch“ Otter minulý týden prohlásil, že bude podporovat vybíjení vlků až k hranici posledního sta kusů, což je počet, který definuje federální zákon na ochranu ohrožených druhů zvířat. Guvernér Otter se svěřil agentuře AP, že by lovci měli zabít zhruba 550 zvířat, píše britský deník Guardian.

Federální zákon chrání ohrožená zvířata před vyhynutím, ohledně vlků trvá na počtu sta kusů, nebo odhadovaných deseti skupinách zvířat. Na shromáždění zhruba tří set myslivců Otter minulý týden řekl: „Sám jsem připraven koupit si lovecký lístek k odstřelu vlků.“ Guvernér pak dodal, že vlci ve velkém množství zabíjejí vysokou zvěř, která pro Idaho představuje mnohamiliónový obchod za prodej loveckých povolení. Za svoji řeč sklidil guvernér od shromážděných lovců mohutný potlesk, napsal deník Guardian.

Federální ochrana vlka obecného skončí na území Idaha na konci ledna tohoto roku, což oznámil ředitel U.S. Fish and Wildlife Service (FWS) Dale Hall již loni v prosinci. „Populace vlka je v Idahu již plně obnovena a stát je připraven se o vlky dobře postarat,“ stojí v tiskové zprávě tehdejšího guvernéra Jima Rische.

Podle mluvčí skupiny Obránci volné přírody Suzanne Stoneové vrátí nové guvernérovo rozhodnutí místní populaci vlka obecného na hranici úplného zničení. „Potvrdily se naše nejhorší obavy, že guvernér dá přednost politickému řešení před ekologickým a biologicky podloženým zacházením s populací vlka,“ prohlásila Stoneová. „Neexistují žádné ekonomické ani ekologické důvody pro to, aby se počet vlků udržoval tak nízko. Je to prostě pronásledování.“

Vlci se do severní části pohoří Rocky Mountains začali vracet před více než deseti lety, kdy na území států Wyoming, Montata a Idaho žilo podle odhadů pouhých 240 kusů těchto šelem. Přitom vlk byl na území státu Idaho označen jako ohrožené zvíře již v roce 1973.

V devadesátých letech začal program U.S. Fish and Wildlife Service vracet zvířata do volné přírody. Program byl díky kombinaci právní ochrany a osvěty velmi úspěšný zejména v oblasti Rocky Mountains. Nezanedbatelnou roli ale sehrály i příznivé podmínky a dostatek kořisti, jako jsou losi, jeleni a jelínkové wapiti. V celé oblasti Rocky Mountains dnes žije zhruba 1 200 kusů šelem, v samotném Idahu jich je do sedmdesáti smeček rozdělených zhruba 650.

Z prosincového vyjádření ředitele FWS vyplývá, že v roce 2007 by se mělo narodit 176 vlčích mláďat, což představuje téměř dvacetiprocentní růst populace. Podle FWS usmrtili loni vlci v Idahu 27 kusů dobytka, 195 ovcí a čtyři psy. Vlků loni zemřelo 68. Zároveň s vlky se však zvyšuje i populace vysoké zvěře, v posledních třech letech například přibylo každoročně kolem dvaceti tisíc jelenů wapiti, kterých v Idahu žije přes sto dvacet tisíc.

Ochránci zvířat lobbují, aby rozhodnutí snížit stavy vlků bylo přece jen o něco mírnější a hranice byla stanovena alespoň na patnáct smeček. S tím souhlasí i politický poradce státního Úřadu na ochranu druhů Jeff Allen. Konkrétní čísla je podle něj ale nutné ještě upřesnit. „Rozhodně není dobré pohybovat se příliš blízko hranice, kterou určuje zákon na ochranu ohrožených druhů, protože stačí, aby jednoho vlka srazilo auto, nebo zahynul při nějaké nehodě, a vy se tak ocitnete na černé listině,“ prohlásil Jeff Allen.

Podle článku Jesseho Harlana Aldermana The Guardian 01. 12. 2007.


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz