Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Rada bezpečnosti OSN vetovala rezoluci pro Barmu

15. 1. 2007
-red- [Econnect / Burma Center Prague ] -


-Foto Burma Center Prague: barmští vojáci- Návrh na závaznou rezoluci ohledně situace v Barmě (dnes Myanmar) neprošel v Radě bezpečnosti OSN z důvodu využití práva veta Ruskem a Čínou. Organizace spojených národů to oznámila v pátek 12. ledna. Rezoluce měla vyzvat vojenskou vládu Barmy, aby propustila všechny politické vězně, začala s všestranným dialogem a ukončila své ozbrojené útoky a porušování lidských práv proti etnickým menšinám.

Česká nevládní organizace Burma Center Prague nad neúspěchem rezoluce vyjádřila zklamání, zároveň ale uvítala, že většina členů Rady bezpečnosti OSN (Spojené státy americké, Velká Británie, Francie, Belgie, Itálie, Slovensko, Peru, Panama a Ghana) projevila svou podporu demokracii a lidským právům v Barmě. Hlas pouze jediné země s právem veta může zablokovat rozhodnutí všech ostatních členů Rady bezpečnosti.

Pražská organizace spojující místní barmskou komunitu a české i mezinárodní podporovatele Barmy upozorňuje, že obě země, Rusko a Čína, jsou významnými dodavateli zbraní pro barmskou juntu a snaží se získat barmské zásoby zemního plynu. Burma Center Prague zvlášť lituje, že kromě těchto dvou zemí se též Jižní Afrika rozhodla podpořit barmskou diktaturu bez ohledu na svou vlastní minulost.

"Návrh rezoluce byl významně podporován bývalým prezidentem České republiky, Václavem Havlem, a arcibiskupem Desmondem Tutu, kteří v roce 2005 svou zprávou 'Threat to the Peace: A call for the UN Security Council to act in Burma' vyzvali Radu bezpečnosti OSN, aby Barmu zařadila co nejdříve na program jednání a přijala rezoluci týkající se této země. Jedním z vězňů, jejichž propuštění bylo vyžadováno v návrhu rezoluce, je držitelka Nobelovy ceny míru Aun Schan Su Ťij, která v posledních šestnácti letech strávila v domácím vězení více než 10 let," uvádí pražské barmské centrum.

Barma, stát v jihovýchodní Asii, který nyní nese oficiální název "Svaz Myanmar", se často objevuje v hledáčku zpravodajství kvůli své vládě, která je jedním z nejtvrdších vojenských režimů na světě. V posledních měsících se situace Barmy podstatně zhoršila. Některé západní země, mezi nimi i Česká republika, usilují o to, aby mezinárodní společenství důkladněji reagovala na současnou situaci v Barmě.

Barmská komunita v České republice spolu s českými a mezinárodními podporovateli Barmy v roce 2006 založila obecně prospěšnou společnost Burma Center Prague. -red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz