Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Guardian: Na rozdíl od domova se lidé v práci nechovají ekologicky

17. 1. 2007
Hanka Hermová [EcoMonitor] -


Většina lidí doma pamatuje na to, aby zhasínali, vypínali počítače a jinak šetřili životní prostředí. Ale v práci na to zapomínají, napsal britský deník Guardian.

Výzkum, kterého se zúčastnilo více než 1000 zaměstnanců, ukázal, že z hlediska životního prostředí se chování lidí doma a v práci velmi liší. 94 % lidí doma zhasne světlo, když ho zrovna nepotřebuje, a 85 % lidí vypíná počítač, když ho nepoužívá. Naproti tomu v práci zhasíná jen 66 % lidí a jen 53 % zaměstnanců na konci pracovní doby vypne počítač, napsal Guardian. Více než polovina dotázaných (54 %) uvádí, že když si jdou doma vařit čaj nebo kávu, ohřejí jen takové množství vody, kolik potřebují. V práci to však udělá pouhých 10 % zaměstnanců.

Zprávu sestavila společnost Logicalis zabývající se informačními technologiemi, píše Guardian. Zpráva uvádí, že firmy budou mít spoustu práce přesvědčit zaměstnance, aby se v práci chovali ekologičtěji. Třetina z dotázaných zaměstnanců uvedla, že v práci dávají přednost rychlosti a efektivitě před životním prostředím, 57 % lidí by prý uvítalo, kdyby jim šli nadřízení příkladem. Skoro dvě třetiny lidí (62 %) tvrdí, že by zaměstnanci měli mít nějaké výhody nebo odměny, pokud životní prostředí šetří.

Tom Kelly, generální ředitel britské společnosti Logicalis, podle Guardianu řekl: "Výzkum jasně ukázal, že se v britských kancelářích plýtvá obrovským množstvím energie a zdrojů. V zaměstnání by se lidé měli začít chovat stejně ekologicky jako doma, aby došlo ke snížení spotřeby energie a emisí oxidu uhličitého a ke zmenšení ekologické stopy."

Podle článku Hilary Osborneové v deníku Guardian ze dne 15. 1. 2007

Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz