Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Španělští ekologové přivezli do Prahy zprávu o problémech s geneticky manipulovanými plodinami

18. 1. 2007 - PRAHA [Econnect]

Greenpeace zorganizovalo v pražské kavárně Mánes setkání novinářů a odborné veřejnosti se španělským zástupcem této organizace a inspektorkou ekologického zemědělství. Podle jejich prezentace je ve Španělsku rozsáhlé pěstování geneticky manipulované kukuřice provozováno divoce a bez ohledu na pěstitele původních druhů a ekologické zemědělce. Dále proběhla diskuze mezi zastánci a odpůrci genetických manipulací.

Španělsko pěstuje GMO kukuřici již od roku 1998, dnes na desítkách tisíc hektarů, čímž je na předním místě v Evropské unii. Greenpeace kritizuje propojení španělské vlády a soukromého sektoru. "Španělský stát nebral stížnosti zemědělců na GMO kontaminaci vážně a v EU pak prezentoval pěstování jako bezproblémové. Tři poradci ministra zemědělství jsou přitom z firem zabývajících se GMO," uvedl zástupce španělské pobočky Greenpeace Juan Felipe Carrasco.

Španělsko má minimální omezení pro pěstování geneticky manipulovaných plodin. Podle fotografií Greenpeace jsou běžně pole GMO kukuřice a kukuřice původních druhů od sebe vzdálená pouhý metr a pěstitelé se proti pěstitelům GMO nemohou bránit. Ačkoliv byla zaznamenána přítomnost pylu GMO kukuřice z francouzských polí na území Velké Británie a prokázána možnost doletu pylů až na tři kilometry, nový návrh španělské legislativy počítá s povinným odstupem GMO a standartních plodin pouze 260 metrů. Expert Greenpeace Juan Felipe Carrasco se domnívá, že je to způsobeno velkou převahou výzkumu soukromých společností profitujících na GMO, zatímco výzkum vedený státními institucemi je podle něho v útlumu.

Že je pro španělské zemědělce přítomnost geneticky upravené kukuřice bolestivý problém potvrdila inspektorka ekologického zemědělství Sonia Serrano González. Ta působí v oblasti Aragonie, která má největší podíl GMO kukuřice ve Španělsku. "Rozséváním pylu z geneticky manipulované kukuřice trpí nejvíce pěstitelé plodin s certifikací BIO. Zemědělci musí dodržovat přísný limit a svou úrodu v případě kontaminace likvidovat. Tyto ztráty jim nikdo nehradí. Plocha ekologicky pěstovaná kukuřice v Aragonii tak klesla na pouhých 40 hektarů," upozornila Gonzálezová.

Prezentaci si vyslechli také zástupci českých ekologických zemědělců a Ministerstva zeměděství ČR. Zatímco ekologičtí zemědělci se GMO obávají, zástupkyně MZE uvedla, že koexistence s tradičními způsoby zemědělství za dodržování naší zákonné úpravy možné je. Zastánce genetických manipulací profesor Jaroslav Petr z Výzkumného ústavu živočišné výroby předal Greenpeace materiály, které naopak dokládají bezpečnost a nižší obsahy zdraví škodlivých látek u GMO plodin. Greenpeace naopak dlouhodobě upozorňuje na ekologická rizika a možné nežádoucí vlivy na jiné organizmy.

V České republice se geneticky manipulovaná kukuřice pěstuje od roku 2005 na ploše několika stovek hektarů.


Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz