Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nepříjemná pravda vyvolala odvážnou diskuzi

23. 1. 2007
Michal Štingl [Econnect] -


Po včerejším uvedení filmu Nepříjemná pravda se ve vyprodaném kině Světozor uskutečnila diskuse politiků, představitelů nevládních organizací a po jednom zástupci vědy a průmyslu. Zazněly zde názory, které se běžně doposud neříkaly.

Účastníci diskuse hodnotili film rozdílně, v žádném případě ne chladně. Nový ministr životního prostředí Martin Bursík v úvodu označil nabité kino za největší zážitek tohoto týdne, větší než hlasování o důvěře vládě. Klára Sutlovičová z nevládní organizace Cetrum pro dopravu a energetiku připoměla, že v Americe dochází radikálně a rychle ke změně přístupu v ochraně klimatu a vyjádřila přání, aby se takových diskuzí u nás účastnil i premiér. "Moje děti, které přišly na film se mnou, teď snad konečně začnou doma zhasínat," sdělil Martin Cmíral z environmentální agendy ČEZ. Senátor za Prahu 5 Miroslav Škaloud chtěl všechny uvést na správnou míru. "Gore řekl jenom část pravdy, protože USA sice emitují nejvíce oxidu uhličitého, ale jejich lesy ho také nejvíce pohlcují!" uvedl senátor. Podle Vojtěcha Koteckého z Hnutí Duha je třeba sledovat všechny faktory klimatických změn. To potvrdil i klimatolog Petr Pišoft, podle něhož nejde o konkrétní oteplení v určitém regionu, ale o celou globální změnu. Připomněl událost posledních dní, kdy světově uznávaný britský fyzik Stephen Hawking označil klimatické změny za větší hrozbu než terorizmus.

"Vyplatí se jednat teď, nemůžeme si dovolit čekat. Pokud neuděláme nic, zvýší se průměrná teplota na zeměkouli o 2,3 stupně Celsia do roku 2035," apeloval Martin Bursík. Podle něho dnes již 99% klimatologů uznává souvislost mezi lidskou činností a globální klimatickou změnou. Náklady na ochranu klimatu prý musí stoupnout na 1% globálního hrubého domácího produktu. Senátor za ODS Miroslav Škaloud na to oponoval, že argumenty musí být přesvědčivější, protože pokud se nepodaří přesvědčit politiky, tak budou podle něho k ničemu. "Nepotřebujeme vidět, jak Gorův otec pásl krávy, potřebujeme argumenty," řekl Škaloud s odkazem na scénu z filmu.

Řešení otázky klimatu je podle diskutujících nevyhnutelné. Vojtech Kotecký z Hnutí Duha upozornil, že například světové pojišťovny se problémem vážně zabývají již deset let a jsou klíčovým diskutérem na globální scéně. "Ať bude v USA prezidentem kdokoli, tak dojde k progresivní politice ve věci klimatických změn," řekl Kotecký. Klára Sutlovičková z CDE se dokonce domnívá, že klima bude hlavním tématem příštích prezidentských voleb. "Je tedy film Nepříjemná pravda volební agitkou člověka, který první pochopil význam tématu?" nadhodil otázku moderátor diskuse Václav Vašků. Podle Martina Bursíka nepůjde Gore proti Hillary Clintonové.

Konkrétnější pak byla diskuse nad otázkou Národního alokačního plánu, což je státní limit pro emise oxidu uhličitého z průmyslu (cca 70% celkových emisí CO2 v ČR). Zástupce ČEZ Martin Cmíral přiznal snahu získat možnost komfortního limitu, tedy možnosti v následujících letech vypouštět ještě o 20% CO2 více než dosud. Česká republika by podle něho měla kontrolovat, aby peníze za emisní povolenky byly použity ke skutečným opatřením pro ochranu životního prostředí. "Motivace ke snižování emisí nevznikne uměle. Od současného stavu nejsme schopni emise snižovat a zvyšuje se poptávka." sdělil Cmíral. Teprve po roce 2012 předpokládá snížení emisí o 12%, což by mohla umožnit modernizace uhelných elektráren.

Nejdosažitelnější ekologický zdroj energie je v úsporách. Vojtěch Kotecký upozornil, že Česká republika má 1,8x vyšší průměrnou spotřebu na jednotku HDP než stará patnáctka Evropské unie. Podle Martina Cmírala z ČEZu však bude třeba aplikovat sílu zdražení energií, aby se šetřit začalo.

Sporná zůstává nadále otázka jaderných elektráren. Klára Sutlovičová z Centra pro dopravu a energetiku se domnívá, že uhelnou energii budeme potřebovat ještě přibližně třicet let, jádro však odmítla absolutně. Podle Martina Cmírala se však v Německu naopak uvažuje o přehodnocení odstávky jaderných elektráren. Senátor Miroslav Škaloud zase připomněl, že nejnovější technologie jsou bezpečnější a jeden za zakladatelů Greenpeace je nyní ve sdružení Ekologové pro jadernou energetiku. Martin Bursík by chtěl otevřít debatu o odstavení jaderných elektráren až ve vzdálenější budoucnosti, ale jsou podle něho z celosvětového pohledu již prakticky odepsané.

Vojtěch Kotecký považuje za klíčové rozhýbat investice do úspor a obnovitelných zdrojů, přičemž je třeba sledovat možnosti v rámci našeho regionu. Solární kolektory jsou hezké, větrné elektrárny jsou sexy, ale největší potenciál využití v ČR má opomíjená biomasa," řekl Kotecký. Martin Bursík označil obnovitelné zdroje energie za jediné perspektivní na Zemi, s tím že přechod na ně je jen otázkou času.

Jak mohou být výše popsaná opatření významná? Klimatolog Petr Pišoft řekl: "Zatímco kvantifikace skleníkových plynů jsou poměrně přesné, liší se scénáře možného vývoje a rozdíly jsou i v názoru na míru vlivu člověka na klimatické změny. Odhady studií ukazují, že člověk za změny klimatu zodpovídá až ze 60% a shoda panuje v názoru, že tento vliv je významný."

Film existuje pro česká kina pouze v jedné kopii. Společnost Bonton jeho uvedení doprovodila sloganem "nejděšivější film, jaký jste kdy viděli". Zatímco ve Spojený státech jsou vyprodána všechna kina, u nás dosud velkou návštěvnost neměl. Po dnešním představení však kino Světozor uvažuje o repríze v příštím měsíci.

Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Press servis
Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz