Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Středisko ekologické výchovy Ostrůvek otevře novou výukovou učebnu

29. 1. 2007 - VELKÉ MEZIŘÍČÍ [Econnect]

Ve čtvrtek 1. února bude slavnostně otevřena nová rukodělná učebna Střediska ekologické výchovy ve Velkém Meziříčí. Toto středisko je odloučeným pracovištěm známého ekologického centra Chaloupky u Kněžic na Jihlavsku, přičemž jádro činnosti spočívá především v jednotlivých programech zejména pro školy, kde si mohou zájemci v tématických výukových blocích rozšířit vědomosti o přírodě a ekologii, životě zvířat či poznání tradičních lidových řemesel.

Nová rukodělná učebna se tedy poprvé pro veřejnost otevře ve čtvrtek 1. února. Rukodělné aktivity, pro které bude hlavně nová učebna využita, se soustředí na představení starých řemesel, života na venkově a na práci s přírodními materiály. Nutno dodat, že rekonstrukce učebny probíhala v souladu se zásadami ekologického stavitelství. Velký důraz byl kladen na zateplení celé místnosti. Zajímavým prvkem je i nově vytvořená vegetační „zelená“ střecha.

O půl šesté večer potom učebnu symbolicky otevře Divadlo Bory, které sehraje ekologicko tragikomickou divadelní hru podle námětu Divadla Sklep s příznačným burcujícím názvem „Tak dělejte něco!“. Po jejím skončení budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si prostory střediska a seznámit se s jeho dosavadní činností i dalšími plány do budoucna. I o nich mají ve středisku Ostrůvek vcelku jasnou představu.

Středisko Ostrůvek působí ve Velkém Meziříčí již čtyři roky

Středisko ekologické výchovy Ostrůvek je úplný název odloučeného pracoviště, které vzniklo na konci roku 2002 pod školským zařízením Chaloupky. To sídlí u Kněžic na Jihlavsku.

„Sídlíme v budově ležící na symbolickém ostrůvku tvořeném soutokem dvou říček Oslavy a Balinky na okraji centra Velkého Meziříčí. Každý, kdo nás chce navštívit, nás tak snadno najde. Vzhledem k místu, kde se nacházíme, jsme nemuseli chodit pro název naší organizace daleko. Je to vlastně i název ulice, na které stojí budova střediska,“ uvádí jeho vedoucí paní Jana Audy.

V současné době zde působí dva programoví a dva provozní pracovníci. Samozřejmostí je také spolupráce s externími lektory a dobrovolníky například z řad ochránců přírody. Hlavní náplní střediska jsou ekologické výukové programy pro mateřské, základní i střední školy. Konkrétního výukového programu se vždy účastní jedna nebo dvě třídy. Učitelé jednotlivých tříd si mohou vybrat z nabídky a dohodnout se potom na termínu realizace kurzu. V současné době se programy objednávají až do konce června letošního roku. To svědčí o tom, že je o ně poměrně velký zájem.

„Na středisku dále působí také přírodovědný oddíl, schází se jednou týdně a nově počítáme s otevřením pravidelných řemeslných kurzů pro dospělé. Každé středeční a čtvrteční odpoledne je na Ostrůvku otevřena ekoporadna pro veřejnost, v rámci níž mohou návštěvníci využít i specializovanou environmentální knihovnu a veřejný internet. Ostrůvek je jinak otevřen při akcích pro veřejnost. K těm pravidelným patří jedenkrát měsíčně cestopisné přednášky. Velmi oblíbenou akcí probíhající přímo v areálu je každoroční Evropská noc pro netopýry na začátku září,“ vypočítává aktivity střediska Jana Audy.

Ostrůvek nabízí zajímavé programy pro všechny generace

Výukové programy jsou většinou devadesátiminutové či vícehodinové bloky aktivit, ve kterých se lektoři snaží dětem přiblížit danou problematiku v přirozených vazbách a souvislostech tak, aby si je děti mohly názorně představit. Cílem je nejen dětem určitou problematiku přiblížit (např. recyklaci odpadu), ale vzbudit v nich přirozenou touhu poznávat. Důležitými prvky jsou přitom smyslové vnímání, dramatická výchova a hry k povzbuzení spolupráce. Děti získají praktické poznatky o určitém tématickém celku učiva napříč vyučovacími předměty.

„Programů se od roku 2002 zúčastnilo již 12 tisíc dětí. Největší zájem je o programy o léčivých a přadných rostlinách a o programy věnující se třídění a recyklaci odpadů a zdravému životnímu stylu. Kromě místních škol se účastní programů i školy ze širokého okolí, z Třebíčska i Žďárska. Třeba školy z okolních obcí přijíždějí ve větších skupinách, pro které byly před otevřením nové učebny stávající prostory střediska nedostatečné,“ říká Jana Audy.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz