Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

10. ročník národního krojového plesu se koná ve Žďáru nad Sázavou

30. 1. 2007 - ŽĎÁR NAD SÁZAVOU [Econnect]

Město Žďár nad Sázavou se stalo hostitelem jubilejního 10. ročníku národního krojového plesu. Uskuteční se v sobotu 3. února 2007 v Domě kultury. Jde o reprezentační akci Folklórního sdružení ČR. Každý rok se na tomto plese představuje jedna národopisná oblast naší republiky. Ten letošní je věnován právě Vysočině, která hostila již ročník první.

Na plese vystoupí patnáct folklórních souborů

Hlavním pořadatelem plesu je Folklórní sdružení České republiky. Již tím je dán jeho ráz a zaměření. Nejde totiž o klasický ples, jak jej známe většinou. Krojový ples se vymyká zažité představě o této společenské akci. Hlavně proto, že je nejen věnovaný folklóru, ale také se jej účastní celá řada významných hostů ze zahraničí. Zahraniční hosté budou asi z deseti zemí, jsou očekáváni i dva ministři kultury, prezident mezinárodní folklórní organizace IOF nebo skupina folkloristů až z Venezuely.

Ráz plesu je každý rok poněkud jiný. V minulých letech byl určen hostitelskou oblastí, tou bylo např. Valašsko nebo Chodsko. Tento rok je na řadě Vysočina. Příští rok se představí region Slezsko.

Ve Žďáru nad Sázavou se představí 15 folklórních souborů, mezi nimi např. Vojenský umělecký soubor Ondráš z Brna nebo Folklórní soubor Gaudeamus z Prahy. K vidění bude ale také vystoupení slováckých verbířů a valašských odzemkářů. Všichni návštěvníci si navíc mohou pochutnat na krajových specialitách a obdivovat zručnost lidových řemeslníků.

Národní krojový ples má především prezentovat krásu a jedinečnost folklóru

Hlavním cílem plesu je prezentovat před širokou veřejností sílu, krásu a jedinečnost folklóru v České republice. Letos se tedy v tomto směru prezentuje Horácko. Pro tento region jde o jedinečnou příležitost ukázat svoji méně známou tvář. Regionální soubory vystoupivší v programu se dlouho a pečlivě připravují na jeden z vrcholů sezóny. Tento ples je totiž tradičně určitým zahájením celé letošní folklórní sezóny.

Folklór bude prostupovat celým sobotním večerem – účastníky plesu budou vítat hasiči v historických uniformách a maškary ze Studnic (vesnice na Žďársku). Na akci tohoto druhu samozřejmě nesmí chybět ani krajové speciality (horácká medovina, horácké klobásy, horácké pečivo apod.), stejně jako lidoví řemeslníci s živou prezentací svého umění. Připravena je i bohatá tombola.

Součástí plesu bude i představení slováckého verbuňku, který byl v roce 2005 zapsán do seznamu památek UNESCO. Představí jej „verbuňkáři“ přímo ze Slovácka a poměří své síly s tanečníky valašského odzemku. V rámci plesu vystoupí i muzikanti, zpěváci a tanečníci několika souborů ze Slezska, kteří zároveň pozvou návštěvníky na Národní ples v roce 2008, který představí slezský folklór.

Pořadatelé by rádi uvítali co největší počet krojovaných souborů Folklórního sdružení ČR nebo jejich zástupců. Pro ně a pro ostatní krojované návštěvníky platí zlevněné vstupné. V porovnání s minulými ročníky se letos očekává na 700 krojovaných účastníků – souborů i jednotlivců.

Zájem veřejnosti o národní krojový ples je čím dál vyšší

„Programovou stránku plesu zajišťuje vždy jeden folklórní region s ukázkami tance typického pro něj. Samozřejmou snahou každého regionu je ukázat se v co nejlepším světle. Vhodným doplňkem plesu je i jeho promítání na dvě velká plátna, kdy návštěvník vidí program ve všech jeho detailech. Určitý problém nastává s kapacitou a to již několik let. Rok od roku je zájem veřejnosti o ples tak velký, že daleko přesahuje kapacitní možnosti prostorů, ve kterých se koná,“ uvádí ředitel plesu Miroslav Ekart.

Folklórní ples je skutečně odlišný od plesu běžného. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že je zde připraven bohatý a pestrý program účinkujících souborů, ukázka lidových řemesel apod. Dramaturgie připravující vystoupení účinkujících to nemá snadné, musí do programu zahrnout vystoupení alespoň několika souborů z různých folklórních oblastí u nás. Jak ale vyplývá ze samotného názvu plesu, bez těchto vystoupení se zkrátka nemůže obejít.

Lidé, kteří se na ples jsou především pobavit by si z něj měli odnést kromě jiného i zážitek velké folklórní rozmanitosti České republiky. „Bez doprovodného programu by byl ples fádní a málo zajímavý. Vždyť přece jde o folklórní ples. Přichází návštěvníci, kteří se dívají jenom na doprovodný program. A není toho málo co mohou obdivovat. Jsou ale také návštěvníci, kteří se přicházejí hlavně pobavit a program je moc nezajímá. Ale podle našich zkušeností z minulých let velkou většinu z nich program vždy zaujme,“ dodává Miroslav Ekart.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz