Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Domažlické gymnázium hostí ekologické přednášky

7. 2. 2007 - PLZEŇ [Econnect]

ČSOP Libosváry se v okolí Domažlic věnuje celé řadě ekologicky zaměřených aktivit. Jednou z nich je i pořádání veřejných přednášek na půdě domažlického Gymnázia J. Š. Baara. V měsíci únoru se zaměří na stav našeho ovzduší, ale přiblíží také daleké Galapágy. Na obě přednášky je vstup zdarma.

Český svaz ochránců přírody Libosváry je partnerem dvou projektů Informačních středisek financovaných z ESF – projektu Environmentálních informačních center Plzeňského kraje Envic a Síťě vzdělávacích a poradenských středisek pro podporu hospodaření šetrného k přírodě a krajině Zdravá krajina. V rámci organizace funguje Svaz mladých ochránců přírody Kdovíci a kroužek pro rodiče s dětmi do 6 let Čertík. Kromě toho se na Domažlicku věnuje distribuci zboží spravedlivého trhu Fair Trade a ekologických čistících prostředků Ecover.

„Naše organizace se zabývá ochranou přírody, hlavně ve smyslu managementu chráněných a některých nechráněných vzácných lokalit na Domažlicku. Prostřednictvím Ekocentra Taurus se také věnujeme ekovýchově ve školách i pro širokou veřejnost,“ doplňuje údaje o širokém záběru činnosti ČSOP Libosváry Hana Krumlová - z informačního centra Envic Domažlice.

Envic působí v celém Plzeňském kraji

ČSOP Libosváry provozuje v Domažlicích jedno z poradenských center, na které se veřejnost může obracet s dotazy a problémy, jež se týkají ochrany přírody, životního prostředí a udržitelného způsobu života. Síť center se kromě poskytování poradenství zabývá i pořádáním vzdělávacích akcí pro veřejnost. Informační centrum sítě Envic najdete v každém okrese Plzeňského kraje. Kromě Plzně a Domažlic lze tedy najít samostatná informační centra také v Kladrubech u Stříbra, Plasech, Radnici, Spáleném Poříčí, Klatovech a Sušici.

Celé síti jsou společné akce k 12 hlavním tématům - doprava, ekodům, ekosystémy, energie, hlavní problémy životního prostředí, klima, krajina, kvalita ovzduší, kvalita vod, ochrana přírody, odpady, zemědělství, ke kterým síť zpracovává informační materiály a pořádá přednášky, besedy, výstavy nebo informační stánky.

Hana Krumlová upřesňuje: „Témata jsou obsahově zajištěná odbornými garanty – například zástupci některých univerzit, Českého hydrometeorologického ústavu, Povodí Vltavy, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a dalších. Každé ze středisek navíc pořádá ještě další akce, dle vlastního uvážení.“

V rámci projektu Envic se v únoru odehrají na půdě domažlického Gymnázia J. Š . Baara dvě veřejné přednášky

V sobotu 10. února 2007 od 18 hodin je přichystána přednáška s promítáním, nazvaná Galapágy - ztracený ráj v Tichomoří. Diváci na ní budou moci objevovat historii Galapág, která se započala před miliony let. Po tuto dobu se zde zcela izolovaně od ostatního světa vyvíjely jedinečné formy rostlinných a živočišných organismů. Součástí historie ostrovů je i Charles Darwin, jemuž zdejší přírodní bohatství pomohlo formulovat přírodní zákony, drancování přírody mořeplavci i stále stoupající počet turistů, kteří ostrovy každoročně navštíví. Přes všechny škodlivé a ničící zásahy člověka, ostrovy stále nabízejí nahlédnutí do okouzlující přírody. Jedinečnou přírodou Galapág návštěvníky provede Mgr. Petr Kuneš, který působí na Katedře botaniky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Ve čtvrtek 22. února opět v 18 hodin jsou diváci zváni na přenášku Kvalita ovzduší aneb co dýcháme. Přednáší Ing. Zdeněk Roubal, ředitel plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Na přednášce se návštěvníci dozvědí, co ovlivňuje kvalitu ovzduší, jaké jsou zdroje znečištění, jaký je současný stav znečištění ovzduší u nás a jak je možné kvalitu ovzduší zlepšit. Součástí přednášky budou též informace o ozónové díře, klimatických změnách a dalších problémech. Součástí akce bude i výstava na téma Kvalita ovzduší.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz