Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Památkáři varují před pankráckými mrakodrapy

13. 2. 2007 - PRAHA [Econnect/Arnika]

-V případě realizace může hradba mrakodrapů způsobit negativní proměnu stověžatého města. foto: Copyright © ECM Real Estate-
-V případě realizace může hradba mrakodrapů způsobit negativní proměnu stověžatého města. foto: Copyright © ECM Real Estate-
Nepřijatelné jsou podle odborných posudků dvou předních institucí na ochranu památek plány na výstavbu mrakodrapů na pražské Pankráci. Jsou podle nich neslučitelné s panoramatickými, historickými a urbanistickými hodnotami Prahy. Odborníci se nestaví proti výstavbě tohoto typu budov, ale jejich umístění označili za neprosto nevhodné. Občanská sdružení posudky předala Ministerstvu kultury ČR a Výboru světového dědictví UNESCO. Česká republika již dříve porušila mezinárodní závazky, když UNESCO o projektu neinformovala.

„Jsou důvody pro to, aby (mrakodrapy) nebyly na Pankráci, kde by jejich vznik byl spojen se ztrátou pro Prahu čehosi velmi cenného. Dopady případných výškových staveb v tomto prostoru na panorama historického jádra jsou objektivně dány přímým sousedstvím a převýšením Pankrácké pláně,“ konstatuje generální ředitel Národního památkového ústavu ČR Pavel Jerie ve zpracovaném posudku. Podle něj si lze představit, že v Praze budou vyrůstat mrakodrapy, ovšem Pankrácká pláň je pro ně naprosto nevhodná.

Ředitel se obává, že povolení staveb ECM by znamenalo velkou negativní proměnu stověžatého města. „Připuštění navrhovaných staveb otvírá cestu k další výškové zástavbě v tomto prostoru. Lze dovodit, že se stavba dalších výškových objektů přepokládá,“ tvrdí Jerie. Nad pravým břehem Vltavy by se tak za několik let mohla tyčit celá hradba nových mrakodrapů.

Podobně s vyjadřuje také Český komitét Rady památek a sídel (ICOMOS), který je poradním orgánem organizace UNESCO. „V případě Prahy s její ojedinělou krásou a harmonií jsou nově koncipované dominanty, konkurující dominantám historickým, nežádoucí. Záměr (ECM) nelze kvalifikovat jinak než jako přípravu obzvlášť necitlivého a nekulturního zásahu do hodnot statku, který je právem chápán jako součást kulturního dědictví celého lidstva,“ píše ve vyjádření president Českého komitétu ICOMOS doc. PhDr. Josef Štulc.

O výstavbě dvou nových mrakodrapů na Pankrácké pláni nyní rozhoduje Ministerstvo kultury ČR , ke kterému se odvolala občanská sdružení. Památkový odbor pražského magistrátu totiž výstavbu nedávno povolil. Občanská sdružení se obrátila také na Výbor světového dědictví UNESCO. Jeho president Francisco Bandarin potvrdil, že Česká republika UNESCO o nových mrakodrapech neinformovala a porušila tím své mezinárodní závazky. Podle Úmluvy o světovém dědictví jsou jednotlivé země povinny vyžádat si mezinárodní expertizu na všechny projekty, které mohou poškodit chráněné kulturní památky.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

18. 4. 2012

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz