Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Sperm nabízí hudbu, zvuk i vizuální umění

13. 2. 2007 - PRAHA [Econnect/Sperm Festival]

Druhý ročník festivalu se zaměřením na hudbu, zvuk a vizuálno Sperm Festival se uskuteční od pondělí 19. do soboty 24. února 2007. Oproti úvodní edici se festival rozrostl jak formou tak obsahem. K loňské smršti na čtyřech pódiích v Abatonu přibyly večery v Experimentálním prostoru NoD/Roxy, kromě hudebních a audiovizuálních vystoupení nabídne výstavu rádiového a zvukového umění, interaktivní instalace a performance, diskuse a workshopy.

Festival začne v pondělí 19.2. v Experimentálním prostoru Nod/Roxy vernisáží česko-německé výstavy rádiového a zvukového umění Here2Hear (potrvá do soboty 24.2.) a otevíracím koncertem. "Vernisáž začíná v pondělí 19. února 2007 v 18 hodin a pokud se chcete zúčastnit hromadné poslechové seance, nezapomeňte si s sebou přinést vlastní radiový přijímač se sluchátky!" uvádí organizátoři festivalu.

Kurátoři Pavel Sterec a Ralf Wendt vybrali 7 intermedialních instalací českých a německých umělců balancujících na hranici mezi vizuálním a zvukovým uměním. Tématem výstavy je radiový přenos a tak se galerie Roxy/NoD na týden promění v poslechovou místnost, kde si každý návštěvník bude moci pomocí radiového přijímače se sluchátky „přelaďovat“ mezi jednotlivými instalacemi. Důležitým prvkem výstavy, je její interaktivita, která umožňuje návštěvníkům galerie přímo vstoupit do vysílání a rozostřuje tak hranici mezi pasivním posluchačem a aktivními tvůrci radiových programů. Participující umělci jsou Tomáš Hrůza, Milan Guštar, Martin Janíček, Lukáš Hájek, Earweego, Thom Kubli a Jacob Kirkegaard.

Na otvíracím koncertě v pondělí 19. února se potom představí elektronická písničkářka Gustav z Rakouska se svojí kapelou, na „místo činu“ po roce se vrací britští Digitonal, tentokrát v čtyřčlenné sestavě a americká elektro-akusticko-experimentální houslistka Beseppy. V úterý 20. února se v experimentálním prostoru NoD/Roxy uskuteční večer nazvaný Radio Tombola věnovaný rádiovému vysílání a interakcí s ním. Součástí bude sociologický vhled do duše posluchače pražských rádií a diskuse rádio-aktivistů, performerů a mediálních praktiků.

Mezi pozvané hosty patří mj. Knut Aufermann (hudebník/redaktor mezinárodní sítě nekomerčních rádii Radia.fm), Sarah Washington (hudebnice/redaktorka londýnského uměleckého rádia Resonance FM), Miloš Vojtěchovský (Radio Lemurie, Asociace MLOK, FAMU), Pavel Zelinka (ředitel Radia Akropolis), Ralf Wendt (redaktor komunitního Rádia CORAX, HALLE), Tomáš Samek (jazykový antropolog), Michal Rataj (redaktor Českého Rozhlasu) a Rudolf Musil (provozovatel serveru freemusic.cz), moderovat bude Jaroslav Pašmik. Na závěr proběhne koncert německého projektu Tonic Train a vylosování rádiové tomboly. Program připravuje radio Lemurie / T.A.Z.

Následující den, tj. ve středu 21. února bude prostor NoD patřit americkému konceptuálnímu a multimediálnímu umělci Zachary Liebermannovi, který představí projekt Drawn. Pomocí vlastního software ovládaného papírem a tuší předvede performance propojující vizuální svět s hudebním, následně dostanou příležitost si jeho instalaci vyzkoušet i diváci. Večer je připraven centrem pro umění a moderní technologie CIANT.

Celý týden završí Sperm Show & Cinema v sobotu 24. února v prostoru Abaton, kde na 4 pódiích vystoupí hlavní hudební hvězdy festivalu. Line-up bude rozdělen do bloků představující nezávislé labely nebo hudební komunity, v rámci nichž zahrají i nemečtí „pop elektronici“ Mouse on Mars, svůj nový živý set s bubeníkem předvede Clark, abstraktně-taneční show slibuje Daedelus se speciálním projektem živých vizuálů od No-Domain z Barcelony a undergroundový „sound“ zastoupí dubstepová trojka N-Type, Youngsta a Crazy D z Londýna.

Cinema bude letos reprezentována vizuální smrští v podání projektů Aviorama a Black Box z Německa, Makaruk & Pani K. z Polska a crème de la crème domácí vjské scény. Na své si přijdou fanoušci videoklipů a audiovizuálních děl s projekcemi čtvrtého dílu britských videoklipů Antenna.UK nebo remixového filmu Pixel Pirate II. Pomyslnou třešničkou na festivalovém dortu je pak exkluzivní vystoupení pražské hiphopové legendy WWW. Součástí večera bude infosession Red Bull Music Academy, která odstartuje fázi přihlášek na další ročník této prestižní akce.

Sperm Festival pořádají Fórum kulturní diverzity mladých a Culture Transfer ve spolupráci s Lemurie/TAZ, Ciant a Experimentálním prostorem Roxy/NoD za podpory International Visegrad Fund, Česko-německého fondu budoucnosti, Nadace pro současné umění Praha, British Council, Goethe-Institut Prag, Rakouského kulturního fóra, Instituto Cervantes de Praga, Americké ambasády a Radia 1.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz