Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Letošní ročník ceny Josefa Vavrouška vyhlášen

15. 2. 2007 - PRAHA/BRNO [Econnect / Nadace Partnerství]

Nadace Partnerství a Nadace Charty 77 vyhlašují jedenáctý ročník soutěže o Cenu Josefa Vavrouška. Cena je udělována jednotlivcům za konkrétní aktivity ve prospěch životního prostředí. Nominace je možné provádět přes internet a to nejpozději do 15. dubna.

"Josef Vavroušek byl jako federální ministr životního prostředí jedním z hlavních protagonistů konceptu trvale udržitelného rozvoje nejen u nás, ale i v rámci celé Evropy. Jako vůbec první například uspořádal setkání evropských ministrů svého rezortu. Jeho odkaz tak dodnes zůstává inspirací k většímu respektu vůči životnímu prostředí," vysvětlil ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Nominaci do soutěže může zaslat kdokoli. Stačí nejpozději do 15. dubna vyplnit elektronický formulář na webové stránce Ceny Josefa Vavrouška (viz související odkazy). Zasedání poroty má proběhnout 3. května a slavnostní vyhlášení oceněných 5. června.

V loňském roce byla Cena Josefa Vavrouška udělena dvěma laureátům. První z nich získal in memoriam Jan Bouchal, známý propagátor bezpečnějších podmínek pro pražské cyklisty, který ironií osudu zahynul po srážce s automobilem, když se vracel na kole domů. Mnozí ho znali i jako schopného novináře, který upozorňoval na střety zájmů pražských politiků.

Druhou z cen si odnesla ředitelka brněnského Ekologického centra Veronica Yvonna Gailly za výjimečný přínos ekologickému poradenství v ČR a za prosazení unikátních modelových projektů v Hostětíně. Především díky její zásluze dnes tato malá obec v Bílých Karpatech využívá výtopnu na biomasu, kořenovou čističku odpadních vod nebo solární kolektory na ohřev vody.

Životopis Josefa Vavrouška

Doc. Ing. Josef Vavroušek, CSc. se narodil 15. září 1944 v Praze, kde vystudoval strojní fakultu ČVUT. V roce 1968 se zúčastnil rozsáhlé humanitární expedice v Africe. Od roku 1975 pracoval v Ústavu pro ekonomiku a řízení a aktivně se účastnil činnosti nevládního ekologického hnutí. V roce 1990 se stal ministrem životního prostředí Československé federativní republiky. Zahynul pod lavinou ve věku 50 let 19. března 1995 spolu s dvacetiletou dcerou Petrou.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související komentáře

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz