Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Gruzínské nevládní organizace upozorňují na policejní násilí a nátlak

21. 2. 2007
Vladimír Berdzenischvili - Sdružení Obnovení Gruzie [Econnect/Obnovení Gruzie] -


Organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW) upozorňuje, že ačkoliv gruzínská vláda neustále zdůrazňuje respekt k zákonům a ochranu lidských práv, zůstává vážným problémem beztrestnost policie. Podle HRW je málokdy vyšetřování skutečně efektivní a ze strany vlády dochází k velkém nátlaku na soudní systém. Podmínky ve vězení a použití násilí

Zhruba 63% vězňů je zadržováno v přecpaných a nevětraný celách. Vězni jsou nedostatečně živení a bez adekvátní lékařské péče. Mají omezený přístup k informacím a rodinné návštěvy. V roce 2006 někteří z vězňů několik měsíců zůstávali v cele a neměli možnost tělesného cvičení a vycházek. Zatčení a vězni si stěžují na časté bití, špatné zacházení a různých způsobech mučení.

Ministr spravedlnosti Gruzie prohlásil, že za rok 2006 zemřelo 92 vězňů. Dne 27. 3. 2006 při zásahu speciální jednotky v tbiliském vězení bylo zabito 7 vězňů a desítky byly zraněny. Stejně jako v roce 2005 tak i v roce 2006 při různých policejních zásazích byli zavražděni podezřelí. V loni bylo zavražděno 17 lidí, v jednom případě měla oběť v těle 50 střelných ran.

Vysí úředníci včetně prezidenta Gruzie a ministra vnitra ve svých prohlášeních neodsuzují používání zbraní ze strany policie. Naopak jejich profesionální postupy chválí. Přitom po hádce vysokých činitelů ministerstva vnitra s bankovním úředníkem Sandro Girgvlianim, která se uskutečnila v jedné restauraci ve městě Tbilisi 27.1.2006, byl Girgvliani nalezen mrtvý na následky bití.

V červenci byli odsouzeni za vraždu 4 důstojníci ministerstva vnitra. Mnoho pozorovatelů a také sektor nevládních organizací považuje soud za nespravedlivý vzhledem k tomu, že osoby, které daly rozkaz k únosu a vraždě unikly trestu.

Svoboda projevu

Dne 29.6.2006 gruzínská nevládní organizace Institut Rovného práva (Egualite Institute) uskutečnila protestní akci před budovou Odvolacího soudu. Na rozkaz soudkyně ochranka zatáhla 5 aktivistů do budovy a ti byli následně zadržení na 30 dní. Důvodem bylo veřejné porušování pořádku.

Dne 6.června na gruzínském televizním kanálu Rustavi2 v živém vysílání, které se týkalo vraždy Girgvlianiho, moderátorka politické talkshow Eka Hoperia prohlásila, že na protest proti nátlaku vlády na změnu programu pořadu nebude pokračovat. Dne 26.srpna ředitel Rustavi2 odvolal šéfa televizního kanálu. Dne 8. září 6 novinářů rezignovalo kvůli ztracené nezávislosti zpravodajství. V listopadu byla televizní stanice Rustavi2 prodána údajně kvůli nátlaku ze strany vlády.

Anketa gruzínských nevládních organizací

Zástupci 40 gruzínských nevládních organizací letos začátkem ledna uskutečnili anketu mezi obyvateli Gruzie, aby zjistili negativní události a osobnosti za rok 2006. Dne 20. ledna na tiskové konferenci vyhlásili výsledky. Tragickou událostí roku je vražda Sandro Girgvlianiho.

Ostudou gruzínského soudního systému se stal soudce Giorgi Čemia, který vedl proces s vrahy Girgvlianiho. Nejhorším ministrem roku se stal ministr vnitra Vano Merabišvili. Popravčím roku se stal náčelník vězeňské služby Bačo Achalaia. Lhářem roku se stal prezident Gruzie Michael Saakašvili. Nejméně významnou osobností se stala předsedkyně Parlamentní komise pro ochranu lidských práv Elena Tevdoradze.

Informace získány ze stránek HRW, Civilgeorgia a Newsgeorgia.

Vladimír Berdzenischvili - Sdružení Obnovení Gruzie

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
Související odkazy
  • Human Rights Watch - Georgia
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz