Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

S Feng-yün Song připlouvá do Plzně vůně dálného východu

22. 2. 2007
Tomáš T. Kůs [Econnect] -


V rámci časově rozsáhlého plzeňského festivalu Smetanovské dny vystoupí dnes v Masných krámech zpěvačka čínského původu, která se více než kdokoli jiný pohybuje napříč různými hudebními žánry a samozřejmě nejen svým původem zapadá do letošního tématického zaměření festivalu, jímž je exotika.

Feng-yün Song vyrůstala v severní Číně - v provincii Černého draka a od raného dětství se učila v pekingské opeře. V Pekingu studovala Institut cizích jazyků, a protože angličtina jí připadala málo exotická, poohlížela se po něčem zajímavějším. Přes počáteční zájem o polštinu se dostala až k češtině a do Česka, kde od roku 1985 trvale žije a pracuje. Nejprve absolvovala FFUK v Praze a hereckou průpravu na několika uměleckých školách, aby se v dnešní době mohla kromě vlastních projektů věnovat i výuce a seminářům o zpěvu, dýchání a hudební improvizaci.

Za jedenáct let aktivního působení na tuzemské hudební scéně stačila Feng-yün Song spolupracovat s řadou významných hudebních osobností, jakými jsou Alan Vitouš, Oldřich Janota, Ida Kelarová, Zuzana Lapčíková, Emil Viklický, Vladimír Václavek, Jan Burian, kapela Sluneční orchestr a další. Autorsky se podílela na mnoha hudebních a divadelních projektech. Za nejvýznamnější jmenujme například Marné tázání nebes v pražském divadle Archa.

„Osobně mne oslovují umělci, kteří se dokážou nadchnout pro zajímavou muziku, kteří dokážou na sobě pracovat, překonat svůj stín a posunout své umění někam dál,“ říká Feng-yün Song.

Vokální projev této zpěvačky se těžko zařazuje do konvenčních škatulek. Koncerty Feng-yűn Song bývají nevšedním zážitkem nabitým emocemi, něžností, smutkem, radostí, vášní a vitalitou, a to bez ohledu na to, zda na nich zpěvačka představuje emotivní lidové písně pocházející z Číny, Tibetu, Mongolska, Indonésie, Kazachstánu, Čech a Moravy, hudební improvizaci či vlastní autorské skladby.

„Těší mne, když mne lidé berou jako zpěvačku, která dělá zajímavou hudbu a ne pouze jako exotiku,“ komentuje zpěvačka svoji pozici na tuzemské hudební scéně.

Na Smetanovské dny dorazí Feng-yün Song s klavíristou Michalem Nejtkem z jazzové kapely Trio Puo, s níž nahrála zpěvačka své poslední album Wild Flower. Nejtek patří zrovna tak jako Feng-yün Song mezi výborné „plavce mezi hudebními žánry.“ Hraje v několika jazzových kapelách, aranžuje pro Plastic People Of The Universe, skládá scénickou hudbu – často spolupracuje například s Arnoštěm Goldflamem. Projekt, který představí s Feng-yün Song v Plzni, nese název Písně z dračího člunu.

Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Související odkazy
  • Stránky Feng-yün Song
  • O Autorech

    Tomáš T. Kůs

    Autor je externím redaktorem Econnectu.

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz