Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Guardian: Větrnou revoluci v Británii maří byrokracie

27. 2. 2007
Hanka Hermová [EcoMonitor] -


Výstavbu větrných farem, které by mohly dodávat energii až šestině domácností v Británii, brzdí kontroverzní systém plánování, napsal deník Guardian. Podle údajů britského ministerstva životního prostředí čekají na schválení projekty větrníků, které by byly schopné vyrobit celkem 11 gigawattů elektřiny. Místní obyvatelé tvrdí, že větrníky jsou nevzhledné a hlučné.

Pozdržené projekty větrných elektráren by pokryly osm procent celkové spotřeby elektřiny v Británii a také by převýšily výkon největší britské uhelné elektrárny. Dalším problémem je i to, že větrní developeři musí poměrně dlouho čekat, než budou napojeni do národní sítě. Jedné firmě bylo dokonce nabídnuto zapojení do sítě až po roce 2015, napsal deník.

Skotsko minulý týden podpořilo výstavbu největší větrné farmy na světě u Orknejí a také jeden středně velký projekt v Yorkshire. Tento měsíc byla také povolena jedna další velká větrná farma na pobřeží. Podle Britské asociace pro větrnou energii však narůstají spíše zpoždění. Některé projekty stojí šest let a mnohé další čtyři nebo pět let, píše Guardian.

Developeři říkají, že je zpoždění stojí miliony liber, což se pak přenese na zákazníky, a varují, že se investoři přesunou raději do zámoří. Odborníci upozorňují, že se britské vládě do roku 2010 nepodaří dostát svému závazku vyrábět 10 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. V současné době se takto produkují pouze dvě procenta, většinou se jedná právě o energii z větru. Britští ministři však nedávno oznámili nový závazek, do roku 2015 chtějí vyrábět z obnovitelných zdrojů 15 procent elektřiny.

Výzkumy ukazují, že většina Britů větrnou energii podporuje, ale u jednotlivých projektů argumentují kritici tím, že elektrárny jsou nevzhledné, hlučné a nevyrábějí dost energie kvůli proměnlivosti větru. Nick Schoon z Kampaně na ochranu anglického venkova podle Guardianu řekl: "Určitě větrníky nechceme v národních parcích nebo na výjimečně krásných místech. Pak jsou zde části takzvané "obyčejné" krajiny, kde větrné farmy zničí výhled. Rozumíme tomu, proč jsou místní skupiny proti."

Podle článku Juliette Jowitové v deníku Guardian ze dne 25. 2. 2007

Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz