Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Reuters: Klimatické změny ničí největší tygří rezervaci

28. 2. 2007
Hugo Charvát [EcoMonitor] -


Před dvaceti lety bylo nepředstavitelné, aby rybáři v Bengálské zátoce mohli proplouvat se svými dřevěnými loďkami porosty mangrovníku. Ohrožovali je totiž tygři, kterým lesy poskytovaly úkryt i kořist. Jenže porosty pomalu mizí, lesy jsou řidší a šelmy se přestěhovaly za potravou i úkrytem, napsala agentura Reuters.

Podle přírodovědců způsobily změny klimatu ve východní Indii nárůst hladiny moře a pobřežní eroze půdy, kvůli kterým se porosty mangrovníku stále zmenšují, což ubírá prostor i pro tygry. „Nedostatek lesů je pro tygry klíčový, proto plánujeme alespoň v nejdůležitějších místech regionu porosty rozšiřovat,“ ministr Kanti Ganguly, který má na starosti správu oblasti Sunderban v Bengálsku.

Sunderban představuje 26 tisíc kilometrů čtverečních nízko položené krajiny na hranicích s Bangladéší, oblast bažin a malých ostrůvků protkaných sítí vodních kanálů.

Na konci šedesátých let tu ještě žilo kolem pěti set tygrů, podle představitelů státní ochrany přírody jich je dnes zhruba polovina. Podle Indického statistického úřadu je počet tygrů ještě nižší. Tyto šelmy kvůli potravě běžně plavou mezi jednotlivými ostrůvky někdy zabloudí i do vesnic. Za posledních pět let podle zpráv zabily zhruba padesát lidí, píše agentura Reuters.

Zdejší oblast mangrových lesů je největší na světě a jedním z nejunikátnějších ekosystémů celé planety a tak byla zapsána jako jedno z míst světového dědictví UNESCO.

Jenže hladina moře neustále roste, dva ostrovy už zmizely pod hladinou úplně a další jsou v ohrožení. Mizení lesů také negativně ovlivňuje počet zdejších krokodýlů, ryb a velkých krabů.

Mangrové stromy rostou přímo z vody nebo spíše z bahna a jejich kořeny vystupují až nad hladinu. Strom k životu potřebuje jak sladkou, tak i slanou vodu, proto roste v místech, kde řeky ústí do moře.

Jak stoupá hladina moře, stromy jsou vystaveny většímu a většímu množství slané vody. Mnoho z nich ztrácí svou červenou a zelenou barvu a jejich holé větve prozrazují ukryté tygry, kteří se stávají snadnou kořistí pro lovce. Na druhou stranu ani tygří samice nemohou ukrýt svoje mláďata, která vybíjejí samci jako svoje budoucí konkurenty.

Před sto lety žilo v Indii kolem 40 000 tygrů, ale pytláctví a ničení jejich přirozených útočist snížilo tento počet na 3 7000 kusů. Podle některých ochránců jich je možná jen 1 200, píše agentura Reuters.

Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Press servis
Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz