Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Okružní jízda „Za rozmanitost. Proti diskriminaci“ chce bojovat proti diskriminaci v EU

6. 9. 2004
Alena Mejstříková [Econnect / Evrospká brána / Evropská komise] -


-foto- Během září až listopadu bude možno v 19 městech v 10 zemích Evropské unie navštívit výrazný modro-žlutý kamion. Jeho úkolem je zvyšovat povědomí o diskriminaci a jak jí čelit, pomáhat v boji EU proti diskriminaci a podporovat rozmanitost. Akce je součástí širší kampaně Evropské komise nazvané „Za rozmanitost. Proti Diskriminaci“, jejímž cílem je informovat občany, zvláště pak zaměstnavatele a zaměstnance, o jejich právech a povinnostech podle nových evropských protidiskriminačních zákonů. Kampaň se má stát platformou pro organizaci nejrůznějších panelových diskusí, informačních seminářů, hudebních vystoupení a jiných akcí. Kamion dorazí ve dnech 17. a 21.9. také do Česka. Navštívit jej budete moci v Praze a Ostravě.

Jízdu zahájila 1. září v Bruselu Odile Quintinová, generální ředitelka EK pro zaměstnanost a sociální věci a belgický ministr pro rovnoprávnost Christian Dupont. „Okružní jízda nabízí příležitost informovat občany o jejich právech a povinnostech vzhledem k diskriminaci na pracovišti,“ řekla O. Quintinová. „Podle průzkumů je mnoho obyvatel EU přesvědčeno, že etnický původ, vyznání nebo přesvědčení, tělesné postižení, věk nebo sexuální orientace se mohou negativně projevit při ucházení se o zaměstnání. Tato informační kampaň nám umožní s pomocí různého programu vykreslit rozmanitost jako pozitivní alternativu diskriminace.”

Program je koncipován jako kombinace informací a zábavy, přičemž důraz je kladen zejména na část informační. Veřejnosti budou k dispozici nejrůznější informační materiály, jednak o samotné kampani, jednak o činnosti organizací, které jsou členy národních pracovních skupin.

Návštěvníci se budou moci dozvědět o výhodách a přínosech nediskriminačního pracovního prostředí a také jak se s pomocí směrnic EU proti diskriminaci na pracovišti bránit. Na to je zaměřen mj. také nový dokumentární film. Zvláštní částí programu je Evropský kviz, ve kterém si budou moci návštěvníci formou hry ověřit své znalosti protidiskriminačních opatření a dějin EU. Na programu budou také filmy o diskriminaci, hudební vystoupení místních umělců, výstavy a diskuse s politiky, zástupci podniků a zaměstnaneckých a zaměstnavatelských organizací.

Akce na každé z devatenácti zastávek budou organizovány ve spolupráci s místními partnery kampaně, mj. ministerstvy, odbory a organizacemi zaměstnavatelů či nevládními organizacemi, kteří pomohou položit důraz na specifické problémy v jednotlivých zemích.

Součástí zastávky v Praze a Ostravě tak bude i dílna Multikulturního centra Praha - výroba jednoduchých afrických hudebních nástrojů pod vedením zkušeného lektora nebo vystoupení hudební skupiny Triny s repertoárem romských písní.

Kamion disponuje nejmodernější technikou tak, aby mohl uspokojit každého návštěvníka. Je vybaven zdvihací rampou pro občany s tělesným postižením a průvodcem s Braillovým písmem napojeným na speciální terminál pro zrakově postižené.

Program cesty:

Maďarsko: 7.9.04 Budapešť (městské nákupní a obchodní centrum), 9.9.04 Győr (průmyslové centrum)
Slovensko: 11.9.04 Bratislava (nákupní park AUPARK), 14.9.04 Žilina (nákupní centrum TESCO)
Česká republika: 17.9.04 Praha (nákupní areál Anděl, Praha-Smíchov), 21.9.04 Ostrava
Polsko: 23.9.04 Krakov, 26.9.04 Varšava
Lotyšsko: 30.9.04 Riga
Dánsko: 8.10.04 Kodaň, 10.10.04 Aarhus
Irsko: Cork 16.10.04, Dublin 18.10.04
Velká Británie: 19.10.04 Inverness, 21.10.04 Glasgow
Francie: 27.10.04 Paříž, 30.10.04 Marseille
Itálie: 11.11.04 Palermo, 14.11.04 Řím

Více informací o celé kampani či možnost vyzkoušet si Evropská kvíz získáte na internetových stránkách kampaně www.stop-discrimination.info. Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz