Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

National Geographic: Novým zdrojem energie bude možná fotosyntéza

7. 3. 2007
Hanka Hermová [EcoMonitor] -


Vědci zkoumají, jak vyrábět energii podobně jako rostliny. Díky tomu by lidstvo získalo takřka neomezený zdroj obnovitelné energie, napsal National Geographic.

Rostliny díky fotosyntéze získávají energii přímo ze Slunce. Toho se lidstvo už roky snaží dosáhnout pomocí solárních článků. Prostřednictvím slunečních paprsků dopadne za hodinu na Zemi tolik energie, že by to v průměru stačilo pokrýt roční spotřebu energie celého lidstva.

Avšak solární články nejsou zatím příliš účinné. Ten dosud nejefektivnější na trhu dovede převést ve využitelnou energii pouze šest procent slunečního záření, píše National Geographic. „Jinou možností je napodobit fotosyntézu, zejména štěpení vody“, říká James Barber, biochemik z Imperial College London . Štěpení vody je komplexní chemická reakce, která probíhá v listech, řasách, fytoplanktonu a dalších zelených organismech.

Rostliny využívají sluneční energii k tomu, aby rozštěpily molekulu vody na kyslík a vodík. Vzniklý kyslík pak vypouštějí do atmosféry. Vodík používají k přeměně oxidu uhličitého z atmosféry na organické molekuly, základ pro stavbu rostlinných tkání. Nejnovější výzkum odhalil strukturu fotosystému II štěpícího vodu. Porozumění této struktuře by mohlo vědcům pomoci vyrobit fotosyntézu uměle, napsal National Geographic.

"To je z chemického hlediska velice složitá záležitost a příroda ji vyřešila," řekl časopisu Gary Brudvig, biofyzikální chemik z Yale University, který se také na výzkumu fotosystému II podílel. Vodík získaný umělým štěpením vody by mohl být využíván jako palivo sám o sobě. Nebo by vědci mohli napodobovat rostliny ještě více a složit z vodíku a uhlíkatých sloučenin palivo. Ropa, zemní plyn a uhlí vznikly před miliony lety právě fotosyntézou.

Podle článku Briana Handwerka v National Geographic ze dne 5. 3. 2007

Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Press servis
Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz